Makroskopia laastipaljussa

Sami van Ingen on yksi legendaariseksi jääneen, nyt jo toimintansa lopettaneen Helsingin Elokuvapajan (Helsinki Film-makers’ Co-op) perustajista. Vuonna 1989 joukko nuoria kuvataiteilijoita perusti entiselle Nokian Kaapelitehtaalle työtilan ei-ammattimaiselle, mutta taiteellisesti kunnianhimoiselle elokuvalle. Monet Elokuvapajalla toteutetut teokset edustivat eräänlaista uusprimitiivisyyttä; ne olivat teknisesti rujoja, usein mustavalkoisia, mykkiä, käsinkehitettyjä ja kuvaamisen jälkeen lähes sellaisenaan valmiita, kamerassa leikattuja. Van Ingenin esikoiselokuva Kaikki Suomemme poliisit (1987, 8 min) on käsitteellinen, ilman kameraa tehty elokuva, joka tekijänsä mukaan kommentoi presidentti Reaganin vierailua Suomessa. Teoksessa jokaista maamme poliisia edustaa mustaan filminauhaan tehty tähdenmuotoinen reikä.

“Paras tapa tunnistaa asiat on niiden toistaminen ja toistaminen“, kertoo Sami van Ingen Kanadasta käsin. Hän on Torontossa esittämässä kokeellista “pseudotraileria“ Twone (1994) kollegansa Philip Hoffmannin järjestämissä drive-in-esityksissä ja viimeistelemässä paikallisessa laboratoriossa uutta elokuvaansa Fokus. Fokus pohjautuu van Ingenin isoäidin Barbara van Ingenin 1960- luvun alussa Intiassa kuvaamaan 16-milliseen kotielokuvaan. Yksitoistaminuuttisessa filminpätkässä on kuvattu Mysoren kaupungissa vuosittain järjestettävää spektaakkelimaista Dussera-kulkuetta. Barbara van Ingen oli tuolloin muuttanut Intiaan, mutta oli vielä varsin ulkopuolinen uudessa kotimaassaan. Alunperin hän oli tullut Yhdysvalloista auttamaan isäänsä, kuuluisaa dokumentaristia Robert J. Flahertyä tämän uuden elokuvan (Elefanttipoika (Elephant Boy), Robert J. Flaherty & Zoltan Korda, 1937) teossa ja asettunut sittemmin maahan asumaan.

Mika Taanila: Mistä Fokuksessa on kysymys?

Sami van Ingen: Valitsemalla seitsemän erillistä otosta isoäidin kotielokuvasta, dekonstruoimalla ne osasiin ja rakentamalla noista osasista otokset uudelleen olen pyrkinyt tuomaan esiin elementtejä, joita ei havaitse alkuperäismateriaalissa. Se, että olen valinnut juuri isoäitini kuvaamaa materiaalia elokuvan lähtökohdaksi, ei ole sattumaa.
On tärkeää ymmärtää materiaalista mahdollisimman paljon. Pyrkimyksenäni on nostaa esiin yksityiskohtia ja tunnelmia, jotka ovat läsnä materiaalissa, mutta jäävät muuten katsojalta huomaamatta.
Eräässäkään kuvassa ei näkynyt juuri mitään kun sen siirsi videolle – vasta printterillä äärimmäisesti zoomatessa kävi ilmi, että kuvassa näkyikin kaksi ihmistä istumassa hämärässä.

MT: Teknisesti Fokus on ollut poikkeuksellisen laaja ja vaativa “kotimainen suurtuotanto“. Asut Savon sydämessä, Hankavaaran kylässä vanhassa kansakoulussa, jossa on mainiot puitteet oman työpajan pyörittämiseen.

SvI: Tapa, jolla Fokus on tehty, on myös jonkinlainen kannanotto teknologiaan. Analogisuus, mekaanisuus ja pienimuotoisuus ovat päivän sana Hankavaaran studioilla. Olen tehnyt kaiken mahdollisen tuottamisen itse ja omalla kalustolla, vanhalla Oxberryn optisella printterillä, kehittämällä käsin laastipaljuissa ja pimiön roska-astioissa, leikkaamalla negatiivi 20-luvun alussa tehdyllä liimauslaitteella. Teosta voi esittää ainoastaan vakioidussa, elokuvan esittämiseen kehittyneessä tilassa eli elokuvateatterissa. Fokus on valkokankaalla ilmentyvä, 514:sta kotielokuvan Kodachromeruudusta rakentuva makroskopia.

Katsomiskokemuksena Fokus on hämmentävä. Se perustuu äärimmilleen vietyyn minimalistiseen ulkoasuun: kontrasteihin, tekstuuriin ja hehkuviin väreihin. Kuvakieli koostuu voimakkaasti suurennetuista ja hidastetuista kuvista. Pinta, rakeet ja muut epäpuhtaudet on otettu oleelliseksi osaksi teosta. Harvinaisen tinkimätön strukturalistinen lähtökohta on tuottanut kauniin, emotionaalisesti liikuttavan ja moniselitteisen lopputuloksen. Paljon tämän lähemmäksi maalaustaidetta elokuva ei pääse. Teoreettiset spekulaatiot ovatkin van Ingenille vain lähtökohta: “Mä olen siinä mielessä keskiaikainen tai keski-ikäinen romantikko, että mielestäni taiteen pitää myös olla koskettavaa ja tuntua joltain.“

> http://www.av-arkki.fi/artist/vaningen_sami.htm

Sami van Ingen: Fokus (2004, Suomi, 40 min, 35mm)

Ensi-ilta Orionissa torstaina 18. marraskuuta klo 17, uusinta lauantaina 20. marraskuuta klo 21.

Etusivu
Live-esitykset
Elokuvat ja installaatiot
Ohjelmakartta
Liput ja tapahtumapaikat
CD
Pressi
Avanto muissa medioissa
Järjestäjät
In English
Elokuvat ja installaatiot:
Andy Warhol
Avantoscope
Cécile Fontaine
Elokuvaa ilman kuvaa
Ernst Schmidt jr.
Farocki
Sun Ra
Kurt Kren
Malcolm Le Grice
Minna Långström
Revolution Action
Sami van Ingen
Keskustelutilaisuus
Avanto-traileri
Viime hetken muutoksia