Porvariston hillitön charmi

Pariisilainen Cécile Fontaine on eräs tämänkertaisen Avannon omaperäisimmistä tekijöistä. Hän on tehnyt lähes kahdenkymmenen vuoden ajan surrealistisia kollaasielokuvia, joissa yhdistyy valistuselokuvien autoritäärinen retoriikka, käsinmaalattujen elokuvien ekspressionistinen perinne ja tuhon estetiikka.

Cécile Fontainen elokuvien aiheita ovat tyypilliset keskiluokkaiset fantasiat. Cruises sijoittuu purjehduksen maailmaan ja ajatukseen vapaudesta merellä. Boy’s Best Friend on alkemistinen näkemys naapurin iloisesta karvaturrista. Safari Land kertoo unelmien lomamatkasta Afrikassa, ”täydellisestä safarista”. Golf-entretien on alkeiskurssi hole-in-onen esteettisiin kummallisuuksiin.
Overeatingissa pääosassa nähdään eräs aikamme kristallisoituma: nautinnollisesti mässäilevä keski-ikäinen mies kanankoipi kädessään.

Yhdessä nämä teokset muodostavat omalaatuisen kronikan vuosituhannen vaihteen porvariston fantasioista ja pakkomielteistä. Fontainen lähestymiskulma aiheisiinsa on armottoman satiirinen, mutta lämmin. Päähenkilöt ovat sympaattisia tunareita, jotka menevät aina kohtuuttomuuksiin. Fontainen työskentely perustuu filmin emulsion karkeaan fyysiseen manipulointiin ja konkreettiseen veistämiseen metodein, jotka ovat tuttuja kollaasi- ja graffititaiteesta. Found footage -kuvat saavat uusia merkityksiä ja muotoja valkaisu- ja ammoniakkikäsittelyn jälkeen. Elokuvien leikkausrytmi on salamannopeata, ja ne ovat niin täynnä informaatiota, että ne haluaisi nähdä välittömästi uudelleen.

Cécile Fontaine on tehnyt tähän mennessä noin 70 elokuvaa. Vuonna 1991 hän perusti viiden kollegansa kanssa naiskollektiivin Dissolution/Six solutions. Fontaine esittelee näytöksensä itse ja vastaa yleisön kysymyksiin.

> http://www.em-arts.org/Edizione_02/FilmMakers/fontaine.htm

Home Movie (1986, 5 min)
Histoires parallèlles (1990, 11 min)
Japon series (1991, 7 min)
Golf-entretien (1984, 3 min)
Overeating (1984, 3 min)
Cruises (1989, 10 min)
Safari Land (1996, 10 min)
Boy’s Best Friend (2002, 14 min)
Spaced Oddities (2004, 4 min)

Yhteiskesto 77 minuuttia, kaikki 16mm filmejä

Cécile Fontaine: Histoires parallèlles – Vaihtoehtoista historiankirjoitusta Kiasma-teatterissa lauantaina 20.11. klo 18.00

Etusivu
Live-esitykset
Elokuvat ja installaatiot
Ohjelmakartta
Liput ja tapahtumapaikat
CD
Pressi
Avanto muissa medioissa
Järjestäjät
In English
Elokuvat ja installaatiot:
Andy Warhol
Avantoscope
Cécile Fontaine
Elokuvaa ilman kuvaa
Ernst Schmidt jr.
Farocki
Sun Ra
Kurt Kren
Malcolm Le Grice
Minna Långström
Revolution Action
Sami van Ingen
Keskustelutilaisuus
Avanto-traileri
Viime hetken muutoksia