Poliittista mediataidetta

Hätäisempi Galleria Huudossa kävijä saattaisi luulla istuessaan katsomaan siellä esitettävää videoinstallaatiota, että taas on joku tehnyt ”Avanto-taidetta”, geometristen muotojen ja värien leikkiä digitaalisilla häiriöillä koristeltuna. Jotain on kuitenkin vialla: hetkeä myöhemmin vaikuttaa siltä, että kanava vaihtuu ostos-tv:lle, jolla tosin esitellään ihmeuistimien sijasta yhtä tappavan tehokkaasti toimivia ohjuslaitteistoja. Visuaalinen efekti on molemmissa tapauksissa hätkähdyttävä ja vangitseva.

Kyseessä on saksalaisen pitkän linjan essee-elokuvaohjaajan Harun Farockin (s. 1944) teos Eye/Machine III. Farocki aloitti elokuvanteon 1966 ja kuuluu leimallisesti keskieurooppalaiseen vuoden 1968 sukupolveen, kuten voi päätellä hänen toteamuksestaan ”Teen elokuvani teatterielokuvaa ja televisiota vastaan”. Jean-Luc Godardiin ja Chris Markeriin verrattu Farocki teki pitkään elokuviaan lähes pimennossa ja elätti itseään freelancerina tekemällä televisiolle kulttuuriaiheisia ohjelmia. Toistuvia aiheita hänen omissa elokuvissaan ovat olleet erilaiset valvontamekanismit, teolliset tuotantovälineet ja sota. Näkökulmana on ollut niiden suhde visuaaliseen kulttuuriin. Farocki ei kerro katsojille taiteen kaapuun puettua viestiä siitä, kuinka kivaa on käyttää kännykkää/ tietokonetta/ muuta uusinta teknologiaa, puhumattakaan, että lupaisi ikuisen elämän mahdollisuutta niiden kautta 90-luvun cyber-visionäärien tavoin. Farockin mediataide on kriittistä, ja kicksit syntyvät hänen yhdistelmästään laserintarkkaa sarkasmia ja yllättäviä näkökulmia, jotka ovat sekä visuaalisia että älyllisiä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Harun Farockin elokuvat ovat saavuttaneet yhä suurempaa arvostusta videoinstallaatioiden muodossa, ja hänen töitään on esitetty taidemuseoissa ympäri maailmaa New Yorkin Museum of Modern Artista Pariisin Centre Pompidouhun. Tämän vuoden tammikuussa Farocki sai Eye/Machine-trilogian kakkososasta Karlsruhen taide- ja mediakeskus ZKM:n arvostetun International Media Art Award -palkinnon. Eye/Machine III on sarjan viimeinen osa, jonka ensi-ilta oli viime marraskuussa Lontoon Institute of Contemporary Artsissa.

> http://www.farocki-film.de/

Harun Farockin videoinstallaatio Eye/Machine III Galleria Huudossa 18. – 21. 11.

Etusivu
Live-esitykset
Elokuvat ja installaatiot
Ohjelmakartta
Liput ja tapahtumapaikat
CD
Pressi
Avanto muissa medioissa
Järjestäjät
In English
Elokuvat ja installaatiot:
Andy Warhol
Avantoscope
Cécile Fontaine
Elokuvaa ilman kuvaa
Ernst Schmidt jr.
Farocki
Sun Ra
Kurt Kren
Malcolm Le Grice
Minna Långström
Revolution Action
Sami van Ingen
Keskustelutilaisuus
Avanto-traileri
Viime hetken muutoksia