Leikkivä ihminen

Vaikka Krzyzosiak Verhaverbeke eli Antoine Verhaverbeke (s. 1972) soittaa nykyisin improvisoitua noisea, tämä hänen pohdiskelunsa sopisi kuvaamaan kaikkea musiikkia, jota hän on vuosien varrella tehnyt: “Pidän musiikissa sanasta ‘play’, siinä merkityksessä kuin lapset leikkivät. En tiedä miten sen muotoilisin... It’s fun, hah hah! Vaikka se on tuskallista, se on hauskaa. Vapaa improvisaatio on ikään kuin jatkoa lasten leikkimiselle, ja lapsethan voivat leikkiä millä tahansa, vaikka pahvilaatikolla. Se on hyvin pienimuotoista puuhastelua; yhdessäoloa ja leikkiä, samaan aikaan sekä rehellistä että vaatimatonta.”

Verhaverbeke soitti Ranskassa parikymppiseksi asti kitaraa rockbändissä, kunnes kuvataideopinnot veivät hänet mukanaan, sitten it-alan jatkokoulutus ja lopulta muutto työn perässä Helsinkiin vuonna 1997. Kun hän alkoi uudelleen tehdä musiikkia melkein kymmenen vuoden tauon jälkeen, tietokoneavusteinen kitara oli luonteva valinta soittimeksi. Aluksi syntyi minimal-teknon, ambient-musiikin ja shoegazing-bändien sukuinen EP Ikkuna, mutta viime aikoina Verhaverbekea on kiinnostanut yhä enemmän feedback-musiikki. “Kannan yhä mukanani taidekoulussa oppimaani ajatusta kontekstista syynä tehdä asioita. Yritin kovasti reagoida kontekstiin kun tein opiskelijatöitäni, tein teoksia siitä millaista on olla taideopiskelija, sitten käänsin asian toisinpäin, esitin kysymyksiä, ja niin edelleen. Konteksti on ikään kuin leikkikenttä. Feedback-musiikki on myös selkeästi kontekstuaalista. Se on aina erilaista riippuen tilasta missä soitat sitä: kuinka suuri se on, kuinka kaukana kaiuttimet ovat jne. Mutta musiikkini ei ole käsitetaidetta, se on fyysistä ja emotionaalista. Se on lähellä rockia, energian vapauttamista ja kaikkea sellaista.”

Norjalainen videotaiteilija H.C. Gilje (s. 1969) visualisoi Krzyzosiak Verhaverbeken konsertin Avannossa. Gilje tunnetaan omien videoteostensa lisäksi yhteistyöstään monien noise- ja elektronimuusikoiden kanssa, joihin lukeutuvat Avannossa 2002 Fe-mail-yhtyeessä esiintynyt Maja Ratkje, Jazzkammer-yhtye, Tim Hecker ja Kelly Davis.

> http://www.nervousvision.com/

Krzyzosiak Verhaverbeke featuring H.C. Gilje esiintyvät Avanto-yökerhossa Gloriassa lauantaina 20. marraskuuta.

Etusivu
Live-esitykset
Elokuvat ja installaatiot
Ohjelmakartta
Liput ja tapahtumapaikat
CD
Pressi
Avanto muissa medioissa
Järjestäjät
In English
Live-esitykset:
Aavikon kone ja moottori
Alec Empire
Aprox.
Astro Twin
Belgradeyard Sound System
Cellule d'Intervention Metamkine
COH
Goodiepal
Kemialliset Ystävät
Krzyzosiak Verhaverbeke feat. H.C.Gilje
Mattin
Mikko Hynninen
Ohne
Sultans
The Leo Bugariloves
DJ Vilunki & DJ Pomo
Keskustelutilaisuus