English
Etusivu
Live-esitykset
Elokuvat
Ohjelmakartta
Liput ja tapahtumapaikat
Avanto CD
Pressi
Järjestäjät
 
Live-esitykset
Pekka Airaksinen
Mira Calix
Dubbing Mixers
Leif Elggren
Helsinki Computer Orchestra
Shinji Kanki
Emi Maeda
KK. Null
Kari Peitsamo
Radian
Staalplaat Soundsystem
Ibrahim Terzic
Terre Thaemlitz
Ultra-red
Simon Wickham-Smith
The Dj's

 

 

   

Amsterdamilainen Staalplaat on yksi Avannossa perinteisesti esitellyn musiikin keskeisistä julkaisijoista. Vuodesta 1982 lähtien toiminut legendaarinen levymerkki on julkaissut yli 300 albumia noisea, teollisuusmusiikkia, kokeellista teknoa, äänitaidetta, printtereillä soitettuja sinfonioita... Merkitykseltään siihen verrattavien wieniläisen Megon ja lontoolaisen Touchin tavoin se on panostanut levyjen visuaaliseen ilmeeseen. Staalplaat on kunnostautunut erityisesti erikoisten materiaalien kuten nahan, lasin, puun, metallin ja hiekkapaperin käyttöön niiden koteloissa. Yksi Staalplaatin kolmesta perustajasta ja sen nykyinen johtaja Geert-Jan Hobijn onkin koulutukseltaan graafikko. Vuodesta 2000 hän on tehnyt omia äänitaide-esityksiään nimellä Staalplaat Soundsystem. Kiasma-teatterissa Staalplaat Soundsystem esittää Avannon grande finalena Avantilator-nimisen teoksen, jonka soittimina on 100 pöytätuuletinta.

Staalplaat Soundsystem on kiertänyt runsaasti eurooppalaisia mediataiteen ja kokeellisen musiikin festivaaleja. Heidän vaikuttavimpiin teoksiinsa kuuluvat saksalaisella Garage-festivaalilla esitetty, tunnelmaltaan hyvin omalaatuinen A Composition for Eight Refrigerators ja belgialaisella Vooruit Geluid -festivaalilla esitetty Sweet Sissy and the Ballroom Hiss. Jälkimmäisen "pääesiintyjinä" oli 12 lattianvahauslaitetta, jotka tanssivat itsekseen reivaajien tyyliin keskellä salia, jossa yleensä järjestetään rock-konsertteja ja raveja äännellen samalla lattianvahauslaitteille ominaiseen tapaan. Salin parvelle oli tuotu pienempiä kojeita kuten kahvinkeittimiä ja sauvasekoittimia, jotka Hobijnin ohjaamina kommentoivat omilla äänillään tanssilattian tapahtumia.

Mediataiteen uusinta tekniikka palvovassa kontekstissa Staalplaat Soundsystem on virkistävä, avantgarde-taiteen juurista muistuttava tuulahdus. Se jatkaa lähes 100 vuotta jatkunutta hälyjä tuottavien kojeiden ja romutaiteen perinnettä, jossa kohtaavat "hullut" keksijät ja monenlaiset taidekentän marginaaleissa liikkuvat taiteilijat.

Avantilator-esityksessä on Hobijnin lisäksi mukana englantilainen kuvataiteilija Carlo Crovato. Esityksen valosuunnittelusta vastaa Mikko Hynninen, joka teki kahdessa viime Avannossa yhteistyötä kanadalaisten Thomas McIntoshin ja Emmanuel Madanin kanssa Symphony for Dot Matrix Printers- ja Ondulation-esityksissä. Avantilator on yhdistelmä äänitaide-installaatiota ja live-konserttia. Yleisö voi liikkua vapaasti tuulettimien seassa tai asettua muualle teatteritilaan mieluisaksi kokemiinsa tarkkailuasemiin.
 

Staalplaat Soundsystemin Avantilator Kiasma-teatterissa sunnuntaina 23. marraskuuta klo 18-21. Lisäksi Spaalplaat Soundsystem soittaa DJ-setin Café Kiasmassa lauantaina klo 17-20.

Linkit:
www.staalplaat.org

www.avantofestival.com

site by valotalo Avanto Helsinki Media Art Festival 20-23.11.2003