English
Etusivu
Live-esitykset
Elokuvat
Ohjelmakartta
Liput ja tapahtumapaikat
Avanto CD
Pressi
Järjestäjät
 
Live-esitykset
Pekka Airaksinen
Mira Calix
Dubbing Mixers
Leif Elggren
Helsinki Computer Orchestra
Shinji Kanki
Emi Maeda
KK. Null
Kari Peitsamo
Radian
Staalplaat Soundsystem
Ibrahim Terzic
Terre Thaemlitz
Ultra-red
Simon Wickham-Smith
The Dj's

 

 

   

Miksi kukaan ei keksinyt tätä aiemmin? Resepti on nerokkaan yksinkertainen: yhdistetään jazzia, glitchiä ja noisea, ja tuloksena on "Portishead of the digital movement", toisin sanoen helppo tapa aloittaa tutustuminen hälyjen musiikkiin. Lisäksi Radian on oikea bändi, toisin kuin Avannon edellisvuosien lukuisat itävaltalaisvieraat — Mego-artistit Fennesz, Pita, Hecker, farmersmanual ja Skot sekä Pomassl, Philipp Quehenberger ja Alois Huber. Tosin rumpali Martin Brandlmayr soittaa lisäksi tietokonetta, samoin kosketinsoittaja Stefan Németh, mutta John Norman keskittyy bassoon. Kuten usein ns. wieniläisen koulukunnan tekijöiden kohdalla, simppeliltä vaikuttavan ja omaperäisen perusidean takana voi aistia olevan paljon muuta — kulttuurihistoriaa, paljon ajatustyötä ja huippuluokan taitoa.

Radian kehitti tyylinsä jo viime vuosituhannen puolella, mutta kenties hitaan levytystahdin takia heidät on vasta nyt alettu huomata. Etenkin uusimman, Tortoise-yhtyeen John McEntiren tuottaman Rec.Extern-cd:n jälkeen, josta The Wire kirjoitti: "Tämän esityksen perusteella Radianin jäsenet ovat todellisia virtuooseja, ja Rec.Extern on veistoksellisesti muokatun äänen ja uskaliaiden psykologisten manipulaatioiden mestariteos." Veistostaiteen sijasta arkkitehtuuri saattaisi kuitenkin olla osuvampi referenssi. Radian on tehnyt runsaasti yhteistyötä videotaiteilijoiden kanssa, useimmiten varsin abstrakteissa merkeissä. Niissä harvoissa tapauksissa, joissa kuvamateriaali on ollut dokumentaarista, se on liittynyt urbaaniin kaupunkitilaan, lähinnä teollisuusalueiden tyyppisiin marginaalisiin tiloihin. Myös Radianin sämpläämät ja taidokkaan säästeliäästi käyttämät ympäristön äänet luovat autioiden tehdashissien ja öisten maisemakonttorien tunnelmaa.

Radianin levyillä voi kuulla kuinka vapaan improvisaation parhaiden perinteiden mukaisesti soittajat kuuntelevat toisiaan tarkasti ja käyttävät voimakkaita dynamiikan vaihteluita hyväkseen. Useampi kriitikko on verrannut heitä jopa perinteiseen japanilaiseen musiikkiin dramaattisten taukojen ja merkitsevien hiljaisuuksien takia. Alan fanien keskuudessa Radianista huhutaan loistavana keikkabändinä.

 

Radian esiintyy Avanto-klubilla Gloriassa lauantaina 22. marraskuuta. Klubilla nähdään myös Michaela Schwentnerin ohjaama Radian-musiikkivideo JET.

Linkit:
Radian

www.avantofestival.com

site by valotalo Avanto Helsinki Media Art Festival 20-23.11.2003