English
Etusivu
Live-esitykset
Elokuvat
Ohjelmakartta
Liput ja tapahtumapaikat
Avanto CD
Pressi
Järjestäjät
 
Live-esitykset
Pekka Airaksinen
Mira Calix
Dubbing Mixers
Leif Elggren
Helsinki Computer Orchestra
Shinji Kanki
Emi Maeda
KK. Null
Kari Peitsamo
Radian
Staalplaat Soundsystem
Ibrahim Terzic
Terre Thaemlitz
Ultra-red
Simon Wickham-Smith
The Dj's

 

 

   

Helsingin tietokoneorkesteriin kuuluu vaihteleva joukko kokeellisen elektronisen musiikin tekijöitä, vapaita improvisoijia ja noise-muusikoita. Soittimina on niin 80-luvun kolhon kulmikkaita pelikoneita kuin aerodynaamisesti muotoiltuja 2000-luvun powerbookeja. Orkesterin ensikonsertti nähtiin maaliskuussa 2003 Erkki Pirtolan toimiessa kapellimestarina. Silloin orkesteri esitti otteita kahdesta 60-luvun indeterministisen avantgarde-musiikin klassisesta teoksesta, Christian Wolffin Prose Collectionista ja Cornelius Cardew'n Treatisesta. Treatise käyttää ns. graafista notaatiota ja Prose Collection on tekstisävellys - suuri osa orkesterin muusikoista ei ole koskaan käyttänyt musiikinteossaan perinteistä nuottikirjoitusta. Tästä huolimatta orkesteri ottaa Avannossa rohkeasti askeleen kohti Akatemiaa. Maaliskuisen konsertin nähtyään japanilaissyntyinen nykymusiikkisäveltäjä Shinji Kanki, joka on tehnyt pitkän uran Sibelius-akatemian tietokonemusiikkistudiossa, ehdotti säveltävänsä orkesterille uuden teoksen sen Avannon-esiintymistä varten.

Kankin sävellystä PCM 0355+53 voidaan tarkastella sen ajatuksen kautta, että musiikki on kieli. Mitä tapahtuu, kun noin 20-henkinen joukko omilla eri "kielillään" soittavia muusikoita lukee heille vierailla kielillä kirjoitettuja partituuria? Sävellyksen partituurin lähdemateriaalina Kanki on käyttänyt morseaakkosin kirjoitettua tekstiä, aivosähkökäyrää, delfiinien ääntelyä ja satunnaisia merkkijonoja - kaikkia näitä viestejä kuullaan PCM 0355+53:ssä yhtä aikaa.

Avannossa Helsingin tietokoneorkesterissa soittavat Samuli Alapuranen, Cumhur Erkut, Enrico Glerean, Sami Järvinen, Mikko Hynninen, Satu Karhumaa, Ilkka Klang, Tommi Lehtovirta, Heikki Lintula, Lauri Luhta, Emi Maeda, Sami Pekkola, Olli Pelkonen, Pilvari Pirtola, Samuli Salonen, Niko Sirkiä, Ibrahim Terzic, Jukka Vallisto, Juha Vehviläinen, Antoine Verhaverbeke sekä orkesterin perustaja ja orkesterimestari Tommi Keränen. Orkesteria johtaa Shinji Kanki, joka soittaa lisäksi lyhytaaltoradiota.
 

Helsingin tietokoneorkesteri esittää Shinji Kankin sävellyksen PCM 0355+53 Avanto-klubilla Gloriassa perjantaina 21.11.

Linkit:
Helsinki Computer Orchestra

www.avantofestival.com

site by valotalo Avanto Helsinki Media Art Festival 20-23.11.2003