English
Etusivu
Live-esitykset
Elokuvat
Ohjelmakartta
Liput ja tapahtumapaikat
Avanto CD
Pressi
Järjestäjät
 
Live-esitykset
Pekka Airaksinen
Mira Calix
Dubbing Mixers
Leif Elggren
Helsinki Computer Orchestra
Shinji Kanki
Emi Maeda
KK. Null
Kari Peitsamo
Radian
Staalplaat Soundsystem
Ibrahim Terzic
Terre Thaemlitz
Ultra-red
Simon Wickham-Smith
The Dj's

 

 

   

Leif Elggren on Avannon kansainvälisesti arvostetuimpia taiteilijoita. Elggren aloitti kuvataiteilijana 70-luvulla, mutta laajensi pian ilmaisuaan äänitaiteeseen. Hän oli mukana tämän vuoden Venetsian biennaalin päänäyttelyssä ja elokuussa Finlandia-talolla Micronations-tapahtumassa edustamassa perustamansa Elgaland-Vargaland-nimistä "virtuaalista" valtiota toisena sen kuninkaista. Elggrenin uusin cd Virulent Images/Virulent Sound on koottu hänen mukaansa hengenvaarallisten virusten kuten HIV:n ja Ebolan äänistä ("äänitykset on tehty tripolilaisessa valtiollisessa laboratoriossa ja tuotu minidisc-levyllä Libyasta Ruotsiin kuriirin mukana"). Kaksi edellistä hän oli puolestaan koonnut ennen syntymäänsä kohdussa tekemistään äänityksistä ja wc-pöntön äänistä. Kaikkia hänen projektejaan, niin kuva- kuin äänitaiteellisia, leimaa hienostunut käsityön jälki ja yksityiskohtiin paneutuminen.

Elggrenin live-esitys perustuu hänen unipäiväkirjaansa ja äänityksistä, jotka hän on tehnyt omasta unissapuhumisestaan. "Olen aina vihannut öitä. Isäni oli unissakävelijä ja nosteli öisin tauluja pois seiniltä. Astrid-tädillä oli narkolepsia ja hän saattoi äkkiä nukahtaa missä ja milloin tahansa. Aloin kirjoittaa uniani muistiin 14-vuotiaana. Aamulla sitten arkistoin muistiinpanoni unipäiväkirjaani ja unohdan ne. Silloin tällöin lueskelen niitä, ja ne tuntuvat kuin jonkun toisen kirjoituksilta tai kokemuksilta. Usein unohdan uneni kokonaan, joten muistiinpanot ovat tietysti todella arvokkaita minulle. Aivan kuin jotain olisi pulpahtanut pinnalle koskettamaan minua, ja minä olisin onnistunut nappaamaan sen kiinni. Käytän uniani monesti työssäni eräänlaisena alkupisteenä, tekstinpätkinä, jotka pitää vain työstää valmiiksi."

Galleria Huudossa nähdään Elggrenin installaatio As If I Was My Father. Siitä hän kertoo näin: "Isäni kuolee 1996, hän on 90 vuotta vanha, hän ei ole biologinen isäni, minut adoptoitiin kun olin kaksivuotias, mutta olen aina pitänyt häntä isänäni. Hän kuolee ja mielessäni on elävä kuva siitä, millaisena näin hänet yhtenä hänen viimeisistä päivistään vanhainkodissa. Pukeudun samanlaisiin alusvaatteisiin ja otan itsestäni kuvia istumassa yhdessä hänen lempituoleistaan, olen hän, ja hän on minä."

Lue lisää
M. Monroe: Leif Elggrenin haastattelu
 

Leif Elggrenin esiintyy Kiasma-teatterissa lauantaina 22. marraskuuta klo 20. Hänen näyttelynsä As If I Was My Father on avoinna Galleria Huudossa 20.-23.11. joka päivä klo 12-18.

www.avantofestival.com

site by valotalo Avanto Helsinki Media Art Festival 20-23.11.2003