English
Etusivu
Live-esitykset
Elokuvat
Ohjelmakartta
Liput ja tapahtumapaikat
Avanto CD
Pressi
Järjestäjät
 
Live-esitykset
Mark Boswell
Tina Frank
Muscha
Gunvor Nelson
Chris Petit
Lillian Schwartz
Lillian Schwartz
Avantocore
Avantoscope

 

   

Ensi vuonna 10-vuotisjuhlaansa viettävä wieniläinen levymerkki Mego on eräs tärkeimmistä uuden digitaalisen avantgarden julkaisijoista. Avannossa megolaisista ovat jo piipahtaneet valtiovierailulla Pita, Fennesz, Hecker, Skot (kaikki 2000), farmersmanual (2001) ja Russell Haswell (2002). Täna vuonna vuorossa on Megon visuaalisen ilmeen luonut graafinen suunnittelija/typografi Tina Frank.

Frankin videoteoksille on ominaista orgaanisten ja synteettisten elementtien sumeilematon yhdisteleminen. Tyyliltään ne ovat harvinaisen kulmikkaita ja näyttävät spontaanisti syntyneiltä. Hän ei ole pyrkinyt stilisoimaan eriparisia materiaaleja siistiksi paketiksi, vaan nostanut päinvastoin saumakohdat, materiaalien törmäykset ja kitkat oleelliseksi osaksi kokonaisuutta. Parhaimmillaan Frank on yllättävissä, lapsenomaisen naivistisissa animaatioissa. Hän on esiintynyt myös live-artistina — aiemmin Skot-duon toisena jäsenenä Mathias Gmalchin kanssa ja nyttemmin sooloartistina — käyttäen esimerkiksi yksinkertaista lasten piirustusohjelmaa siten, että kukin graafinen "toiminto" prosessoidaan edelleen ääniksi.

Tina Frank on ollut mukana Megon toiminnassa lähes alusta alkaen ja tehnyt graafisen kansi- ja pakkaussuunnittelun melkein kaikkiin labelin 70 julkaisuun ja välittömästi tunnistettavan palikkamaisen Mego-logon. Muodoltaan useat Megon alkuaikojen cd:t olivat normaalin levyisiä, mutta korkeampia kuin tavalliset levyt. Tällä yksinkertaisen nerokkaalla idealla kansiin nimittäin mahtui ENEMMÄN GRAFIIKKAA. Lisäksi strategiana oli erottua elektronisen musiikin konventionaalisista kansiratkaisuista (virtaviivaista, tyylikästä, steriiliä, niukkaa…) yllättävillä deluxe edition -paketoinneilla. Käytännössä tämä teki levyjen jakelun hankalaksi, koska useimmilla liikkeillä oli vaikeuksia sijoittaa väärän kokoisia julkaisuja telineisiin. Oman ilmeen ja tunnistettavuuden luomisessa temppu oli kuitenkin tehokas ja teki Megon levyt halutuiksi myös esineinä.

Kiasma-teatterissa tarjoutuu tilaisuus nähdä kattava läpileikkaus Tina Frankin graafisesta taiteesta. Japanissa hiljattain julkaistu dvd-kokonaisuus Fuzzymotion sisältää musiikkivideoita, live-piirustusta, kansisuunnittelua ja miniatyyrisiä anti-haastatteluja kiinalaisessa ravintolassa.

Fuzzymotion — Pictures Without Legs 1995-2002. Ohjaus: Tina Frank. Itävalta/Japani, 2002. Kesto 41 minuuttia.
Musiikki: Christian Fennesz, Pita, Ilpo Väisänen, Masami Akita, Jim O'Rourke, Hecker, Oren Ambarchi & Martin Ng, Potuznik & Bauer, g.d. luxxe & random bauer, ddkern.

Osa 1: end of skot / glambox / pitbudp / General Magic + Tina Frank: live at phonotaktik NYC 02 / aka / just water / reconnaissance / aus

Osa 2: / Mego001 / Mego 035 / Mego 037 / kidpixdiashow / megoman / orange palm / palm silhouette / blurry tv / megoman / Mego 009 / Mego 011 / coverstripes / green star / trees / generate.process.output.translate / megoman / painting the fish / stachescience / procession / Mego 050 / Mego 040 / diamonds
 

Tina Frankin Fuzzymotion - Pictures Without Legs 1995-2002 Kiasma-teatterissa sunnuntaina 23.11. klo 14.30.

Linkit:
Tina Frank

www.avantofestival.com

site by valotalo Avanto Helsinki Media Art Festival 20-23.11.2003