Arktinen Historia
Suomi-avantgarden esipuutarhureita
Jukka Lindfors

 


"Joku trooppisen hysterian ihminen pistää lauluksi ja laulaa jotain oo-la-laa. Mutta suomalainen, arktisen hysterian mies vetää pelin housuista ja kusee rappusille ja laulaa suomalaisen jenkan tai muun vänkälaulun."
(Arktinen hysteria -romaanin kirjoittaja Marko Tapio radiohaastattelussa 1968)

Suomessa ei ole tehty ainoastaan musiikkia, joka vieraan korvissa kuulostaa oudolta, vaan myös säveltaidetta, jota jopa keskivertosuomalainen pitää kummallisena. Omituisen musiikin erityisen ala-lajin muodostaa kokeellinen, ymmärrettävää verbaliikkaa kaihtava, kertosäkeitä ja melodioita kammoava, monasti käsitetaiteellinen säveltuotanto, jota voivat lei-mata mm. piipitys, surina, ulina, kilkutus, su-hina, säkätys, ruumiinäänet, koneiden kol-ke, jäsentymätön meteli - tai hiljaisuus. 40 vuoden jälkeen on jo aika luonnostella opasta muinaissuomalaisen avantgarden, "arktisen hysterian" levytyshistoriaan.

Vuonna 1961 suomalaisen musiikin radikaalein kärki löytyi lounaissuomalaisessa maalaispitäjässä sijaitsevasta kokeilustudiosta, ts. ylioppilas M. A. Nummisen makuuhuoneesta hänen nuoruudenkodissaan Somerolla. Nykymusiikista ja modernista jazzista viehättyneiden toveriensa (Tommi Parko ja Pekka Kujanpää) kera Numminen äänitti tuolloin ensimmäisen konkreettiseen musiikkiin luettavan kotimaisen teoksen, vuonna 1967 julkaistun Eleitä kolmelle röyhtäilijälle (syksyllä 2001 ilmestyvällä kokoelmalla Arktinen hysteria, Love Records LXCD 635). Nykytaidetta syytetään usein vaikeatajuisuudesta, mutta ainakin vissyveden voimalla tuotettu Eleitä aukeaa suorastaan esimerkillisen helposti ja on siis kansanläheinen.

Multi-instrumentalisti Parko jatkoi kotiavantgarden tekoa Tandberg-magnetofonillaan. Nummisen ja etnomusikologi Pekka Gronowin yllykkeestä hän osallistui vuonna 1968 teekkarien taidetapahtumaan voitokkailla sävelesityksillään ja kollaaseillaan, jotka koostuivat soitin- ja vokaali-improvisaatioista, höpötyksestä, kaunokirjallisuuden (Humiseva harju vajaassa kahdessa minuutissa) ja isänmaallisten laulujen luennasta jne. Seitsemän näistä teoksista julkaistiin Teekkarien Jazzkerhon mini-lp:llä Posotusta, pimputusta, pompotusta. Hysteriablues (LXCD 635) ja Naukumablues ja eivät ehkä vastanneet tuolloin ajankohtaiseen kysymykseen, pystyykö valkoinen mies laulamaan bluesia, mutta tekivät selväksi, että hän pystyi ainakin kirkumaan sitä.

Numminen itse hämmästytti korkeakulttuurin ystäviä vuonna 1964 osallistumalla Akateemisten kulttuurikilpailu-jen yksinlaulusarjaan elektronisella, ääntä muuntavalla laulukoneella. Piipittävän laitteen edistyksellisyys ei ikävä kyllä yltänyt siihen, että se olisi parantanut Nummisen ääntä, vaikka laulaja katsoikin siihen olevan varaa. Laitteistonsa jatkokehittelyssä hän turvautui ystävänsä Erkki Kurenniemen palveluksiin.

Kurenniemi oli ollut aktiivisesti mukana yleistä hämmästystä herättäneissä happeningkonserteissa, joita helsinkiläinen Suomen Musiikkinuoriso -niminen, alun perin taidemusiikin piirissä toiminut, Someron röyhtäilijöistä riippumaton kriitikko- ja säveltäjäryhmä (mukana mm. Erkki Salmenhaara, Henrik Otto Donner, Ilpo Saunio, Kaj Chydenius, Kari Rydman) järjesti vuoden 1962 lopulta alkaen. Improvisaatio, sattumanvaraisuus ja kollaasi nousivat nyt hyveiksi. Tapahtumissa soitettiin ruuveilla ja nauloilla preparoitua flyygeliä, potkittiin pianon pohjaa, kylvettiin herneitä yleisön sekaan, pakattiin silitysrautaa ja kirjoja matkalaukkuun tai otettiin kadulla aurinkoa, ja muusikot saattoivat soittaa yhtaikaa eri soolokonserttoja tai yksinkertaisesti sitä mikä sattui huvittamaan. Musiikin piiriin hyväksyttiin häly, mutta myös hiljaisuus: ryhmän ensikonsertissa joulukuussa 1962 kuultiin John Cagen kuuluisa 4 1/2-minuuttinen hiljaisuudenkuvaus.

Elektronimusiikkia oli Suomessa alettu Karlheinz Stockhausenin ym. inspiroimana tehdä jo vuonna 1960 (tätä kirjoitettaessa 60-luvun alun nauhamateriaalista on vasta tulollaan kokoelmalevy, ks. Kuljuntausta 2001, cd-liite). Laitekehittelijänä ja visionäärinä Kurenniemellä oli kuitenkin pioneerirooli. Hän ryhtyi jo 1962 väsäämään Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitoksen kirjavarastoon kokeilustudiota ja ja vuonna 1964 myös ensimmäistä, parin neliömetrin suuruista esisyntetisaattoriaan, johon hankki komponentteja mm. romuliikkeestä. Elektronimusiikin usein suosimien puhtaiden siniäänten sijaan Kurenniemi oli kiinnostunut kantti- eli suora-kulma-aallosta, joka käytännön kuulokuvana muistutti kitaran äänensärkijän muokkaamaa ääntä, joten ei ollut ihme, että hänen keksinnöilleen löytyi sovellutuksia myös rockmusiikin suunnalta.

Hän avusti myös säveltäjä Erkki Salmenhaaraa leikkelemään kokoon ensimmäisen suomalaisen elektronimusiikkilevytyksen Information explosion (LXCD 635), joka tehtiin taustaluupiksi Montrealin maailmannäyttelyn Ihminen yhteisössä -paviljonkiin 1967. Salmenhaara oli jo 1963 toteuttanut Suomen ensimmäisen live-elektronisen teoksen, "raakasointiseksi" luonnehditun konserton kahdelle sähköviululle. Hän kannatti kirjoituksissaan musiikin "epäpuhtautta" ja oli kiinnostunut myös 60-luvun jälkipuoliskon undergroundmusiikista. Information explosionissa Salmenhaara pyrki tieten tahtoen välttämään elektronimusiikin tyypillisen steriiliyden "sämpläämällä" teokseensa kirjavan kokoelman äänilevysitaatteja, jotka kuvasivat jo kauan ennen taivaskanavia ja internettiä suosiossa ollutta "informaatioräjähdys"-käsitettä.

Koneellista meteliä
M. A. Numminen jatkoi vakavan musiikin harrastustaan Kurenniemeltä tilaamallaan Sähkökvartetti-koneella, jonka vallankumouksellisena ideana oli elektronimusiikin esittäminen livenä. Vehkeen "sähköviulu" koostui yhdestä potentiometristä. "Melodiakoneen" äänentaajutta säädeltiin peittämällä valovastuksia pyyhekumilla. "Sähkörummuissa" oli rytmisiä tapahtumia toistava sekvensseri, ja niitä voitiin lisäksi soittaa käsin. Laulajalla oli mikrofonin ohella alumiinikeppi, jonka valovastuksia sulkemalla hän kytki päälle erilaisia suodattimia ja äänensärkijäpiirejä. Laitetta käyttävän yhtyeen koko repertuaari muodostui pituudeltaan vaihtelevasta kappaleesta Kaukana väijyy ystäviä (LXCD 635). Härvelin piinaava ulina Bulgarian kansainvälisillä nuorisofestivaaleilla 1968 tyhjensi nopeassa tahdissa kiitettävän osan nelituhathenkisestä konserttitilasta.
Ruotsalaiselle studiolle rakentamallaan Andromatic-laitteella Kurenniemi levytti itsekin musiikkia vuonna 1968. Hän arveli "kuolleeksi" soimatun konemusiikin tuntuvan meistä vieraalta vain sen johdosta, että se on meille oudon kulttuurin tuotetta. Tanssimaan kykenevät mekaaniset, ihmisen kaltaiset oliot, Kurenniemi kuvitteli, saattaisivat tuottaa jotakin Antropoidien tanssia (LXCD 635) muistuttavaa. Laajemmalti tutuksi tämä varhainen tanssimusiikkipiipitys tuli vasta 1970, kun katkelma siitä päätyi Wigwam-yhtyeen Tombstone Valentine -albumille. Kurenniemen vain toistakymmentä sävellystä käsittävästä tuotannosta tämä on siksi ainut teos, josta hän silloin tällöin saa jopa Teosto-tuloja.

Vuonna 1970 Kurenniemi sai valmiiksi myös Digital Music Instrument -syntikkansa. Kyseessä oli n. 20 cm korkea, vajaan 50 cm levyinen ja pituinen laatikko, joka tuotti ääntä, kun sen päällyksessä olevia kytkentäliuskoja kosketeltiin metallipuikoilla. Toisin kuin varhemmissa sekvenssereissä, tässä kömpelössä laitteessa oli jo muistipiirejä. Se tallensi sata komentoa; käytännössä muistiin pystyi ajamaan 2-3 tahtia kerrallaan. Dimillä olisi periaatteessa pystynyt soittamaan livenäkin, mutta syksyn -70 sähkötapahtumassa äänenvoimakkuus oli säädetty pieleen, ja härvelin hirvittävä meteli hukutti myötäilevän jazzbändin alleen. Myöhempiä malleja ohjattiin mm. videokameralla (Dimi-O), ihokosketuksen perusteella (Dimi-S eli Sexophone) tai aivoimpulsseilla (Dimi-E). Dimiä markkinoivan, pienen Musica-merkin julkaiseman äänilevyn a-puoli alkoi Bachin kaksiäänisistä inventioista ja päättyi improvisoituun outventioon eli free-elektroniikkaan, jonka lomassa laitteen keksijä karjuu. Hänen assistenttinsa Jukka Ruohomäen säveltämä ja toteuttama rytmikäs, blueskaavan pohjalta syntynyt Mikä aika on -raidan (LXCD 635) oli varhainen yritys elektronisen tanssimusiikin suuntaan.

Popin ja taideavantgarden kohtaamisista populaareimpia oli Blues Section -yhtyeen ja heidän tuottajansa, Love Records -yhtiön johtajan Otto Donnerin yhteistyö. Donner oli 60-luvun alun happeningeissa orkestroinut konsertteja mm. puhaltimille, lyömäsoittajille ja 12 matkaradiolle ja käyttänyt ääniaineksenaan soittajien tömistyksiä ja huutoja, jopa orkesterin sisääntuloa ja soittoon valmistautumista. Vuonna 1967 Blues Sectionin Shivers of pleasure -kappaletta (LXCD 635) ryyditettiin mm. väärinpäin pyöritetyllä nauhalla, "atonaalisen kuoron" jäsenet mylvivät sattumanvaraisesti valittuja ääniä, ja suomalainen popbändi käytti tässä ensi kertaa luuppeja eli nauhalenkkejä äänitapahtumien toistamiseen. Donnerin kokeellisella Treatment-jazz-ryh-mällä, jossa osa Blues Sectionista niinikään vaikutti, oli konserteissa jopa viisimetrisiä, tuolien karmeilla kiemurtelevia, bändin soittoa toistavia nauhaluuppeja. Kaikki kuvattu huhkiminen yhden ainoan singlen b-puoliskon eteen tekee myös ymmärrettäväksi, miksi Love Recordsilla oli otsaa kutsua itseään epäkaupalliseksi.

Love Recordsin ohella toinen merkittävä avantgardelevymerkki oli M. A. Nummisen ja Pekka Gronowin Eteenpäin! Vuonna 1970 Akateeminen Jazzkerho kustansi sille Jouni Kestin ja Seppo I. Laineen singlen Vallankumouksen analyysi/Punalippu (LXCD 635), jonka säröisesti kirkuvan fonin ja konekiväärirummutuksen tuottama kuulokuva katutaisteluista ja teloituskomppanioista oli jazzissakin jotain kohtuullisen radikaalia. Fonisti-metallimies Laine (sittemmin mm. kommunistisen puolueen piirisihteeri) kuului myös legendaariseen Nalle Puh Big Bandiin, joka piti pääsyvaatimuksenaan pikemminkin soittohalua kuin -taitoa ja herätti keikoillaan hämmen-nystä mm. yllättävien riisuuntumisten ja suorassa tv-lähetyksessä suoritetun viinanjuonnin ansiosta.

Saundeja saunamökistä
Kuvaelmillaan julkista sukupuolikuria loukanneen undergroundyhtye Spermin ensilevy julkaistiin Eteenpäin-merkillä vuonna 1968. Nimettömällä mini-lp:llä kuultiin laulusolistin örähtelyjen ja kirkunan ohella omituista, neuroottista hälyä, nauhakaiun avulla tunnistamattomiksi muutettuja kitaraääniä, koputuksia, hankauksia jne. (esim. 3rd erection, LXCD 635), jotka olivat syntyneet pääsäveltäjä Pekka Airaksisen (Isä MacDullan) pienessä saunamökkistudiossa. Airaksinen sai aikaan pitkiä, psykedeelisiä viiveitä soittamalla sähkökitaraa vahvistimeen kytketyn nauhurin läpi ja kytkemällä nauhureita vielä keskenään. Laitteet olivat alituiseen päällä, sillä kiintoisa ääni saattoi syntyä vaikkapa jonkun vahingossa kolhiessa lattialla lojuvaa kitaraa. Virheet olivat sallittuja ja toivottujakin: pari vuotta myöhemmän Shh!-omakustanne-lp:n (julkaistu 90-luvun lopulla cd:nä Dharmakustannus-levymerkillä) aloittavan 16-minuuttisen Heinäsirkat I -raidan taustajyminä on äänenkier-toa, ja heinäsirkkojen sirinä löytyi sattumalta Airaksisen vaihtaessa magnetofoninsa mikrofoni- ja linjasisääntulojen piuhat keskenään. Hän teki "kappale"-termin Suomessakin vanhanaikaiseksi jo parikymmentä vuotta ennen teknoa ja ambientia.

Sperm yhdisteli kokeellisen nykymusiikin ja avantgardejazzin vaikutteita Jimi Hendrixin, Whon, Frank Zappan ja Velvet Undergroundin antamiin virikkeisiin. Se liitti livesoiton taustanauhoihin, meditaatiomusiikin viidakkobeattiin, siirtyi Chopinin pianokonsertosta avaintenkalisteluun. Kerran se tuijotti ääneti yleisöä, kunnes tämä hermostui.
Spermin musiikissaan suosima Terry Riley/Andy Warhol -henkinen toiston periaate toteutui erityisen kristallisoituneessa muodossa kuvataiteilija J. O. Mallanderin Eteenpäin!-soolosinglellä 1962/1968 (LXCD 635), jossa mainittujen vuosien presidentinvaalien ääntenlaskijat kertaavat ylivoimaisen voittajan eli Kekkosen nimeä. Mallander toimi myös scratch-pioneerina Decompositions-ep:llään (Love, 1970), jossa dekonstruoi tunnettuja jazzlevytyksiä hyppyyttämällä levysoittimen neulaa ja kierrättämällä kappaleiden avainkohtia loputtomina luuppeina.

Mm. monien oikeustoimien hyydytettyä Spermin toiminnan 70-luvun alussa Airaksinen jatkoi omien projektiensa parissa. One point music -albumilla, jonka hän julkaisi 1973 omalla 0-records-merkillään, käytettiin eräänä äänilähteenä mikrofonin tallentamia sadepisaroiden ääniä. Sekä aikakauden tekniikkaa että Airaksisen metodia kuvaa se, että musiikkitieteen laitoksella tehty Pienen sienikonserton (LXCD 635) taustanauha sisältää tahattomasti syntyneitä takaperoisia osuuksia, jotka kuitenkin miellyttivät säveltäjän korvaa. Levyn takakannessa kriitikko Ilpo Saunio rinnastaa tekijän sellaisiin nykymusiikin suuruuksiin kuin Stockhausen, Iannis Xenakis, Gottfried Koenig jne. Airaksinen oli kuitenkin muita lähempänä populaarimusiikkia, rockia ja jazzia – meditatiivisimmillaankin hänen musiikissaan oli rytmimusiikin pulssi, vaikka vain aavistuksenomaisena.

Tämä rytmimusiikillinen pohjavirtaus kuuluu selvästi vuosien 1972-75 äänityksissä, jotka Dharmakustannus on myöhemmin julkaissut Gandhi-Freud-kokoonpanon nimellä. Duon elektroninen tanssimusiikki tai rock koostui eri alkuaineille ja vitamiineille omistetuista syntikkakappaleista (A, C, E jne.), joiden otsikot ovat jopa maailmanmitassa harvinaisen tiiviitä ja iskeviä. Se oli atakiltaan, säröisyydeltään ja rytmikkyydeltään aivan toista kuin vaikkapa Airaksisen ym. samanaikaisen Samsa-trion akustinen, enemmän sattumanvaraisuuteen perustuva "vihreä" freejazz. Gandhin ja Freudin ohella bändi olisi voinut vannoa vaikkapa Howlin' Wolfin tai Velvet Undergroundin nimeen.

70-luvun suomalaisesta avantgardesta on mainittava myös Record Singers, neljän kuvataiteilijan laulu- ja performanssiryhmä, jonka vuonna 1974 julkaisema tyhjä levynkuori on kansainvälisessäkin mitassa kokeellisen musiikin kirkkaimpia helmiä. Äänikuva on ilmava, eikä taiteellinen ilmaisu ainakaan törmännyt lo-fi-äänentoiston asettamiin rajoituksiin.

Punkkia ja pilputusta
Vaikka 70-luvun lopun punk-aallon retoriikka suuntautuikin edeltävää sukupolvea vastaan, monilla sen aktivisteilla oli juuret inhassa progerockissa ja muussa hämyilyyn luettavassa, ja aika ajoin nämä nousivat näkyviinkin. Kun Poko Rekordsin ensimmäisiin punkryhmiin kuulunut tamperelainen Kollaa Kestää purkitti tammikuussa 1978 debyyttisinglensä b-puoliskoa, edellisessä sessiossa käteensä rasitusshokin saanut aloitteleva perkussionisti Jyrki Siukonen ei enää suostunut lainkaan rummuttamaan. King Crimsonin musiikin parissa varttuneet soittajat joutuivat tällöin turvautumaan juuri sivuutetuksi luullun musiikkimuodon arsenaaliin. Lainattujen rytmi- ja viulukoneiden sekä omista komeroista paljastuneen syntetisaattorin turvin valmistettiin hätävaraksi ex tempore -metodilla sisäänsoitettu, paria sointua jauhava, huokailulla ja ikuisuuden olemusta koskevalla lausunnalla ryyditetty surf-ambient-proge-punk-taideteos Tähtien rauha (julkaistu uudelleen Kollaa Kestään cd:llä Jäähyväiset aseille – kokonaan, Love, 1995).

Yksinkertaisilla, vakavanhupaisilla popkappaleillaan läpi lyöneen Kari Peitsamon samana vuonna tekemä Puinen levy (mukana cd:llä Kari Kolmas – Puinen levy, Love, 1993) osoitti, että artistia innostivat CCR:n ja Beatlesin ohella myös John Cage ja Ornette Coleman. Rockyleisön enemmistö ei suinkaan tulkinnut kiireetöntä kitaran kielten räpelöintiä, pianon takomista ja viulun narisuttelua punkin äärimmäiseksi mutta loogiseksi muodoksi, vaan sekoiluksi tai kyseenalaiseksi pilaksi, ja levyn menekki jäikin noin 124 kappaleeseen. Tämän jälkeen ilmestyneellä Kari Peitsamo ja Ankkuli -tuplalla (julkaistu cd:nä 1997) kuultiin vielä Jackson Pollockin roiskintamaalausten innoittama teos, jossa tekijä pahoinpiteli kolmea päällekkäin äänitettyä pianoa. 80-luvulla Peitsamo palasi rockin perinteisen kolmen soinnun minimalismin pariin.

Tehtiin myös sellaista radikaalia avantgardemusiikkia, joka ei ainakaan päältä katsoen kielinyt taidehistorian tuntemuksesta. Tuntemattomaksi jääneen kakarayhtye Silverin tyylipuhdas kakofonia singlellä No more grease (Johanna, 1979) oli yhtäältä jotain, minkä uuden aallon suurnimien olivat jo ohittaneet, toisaalta kaiku tulevilta vuosilta. Paikoin se muistutti Spermin esikoislevyn neuroottista hälyä. Silverin jäsenet eivät suostuneet tapaamaan levy-yhtiön edustajia tai tulemaan studioon, jossa he voisivat räpeltää pianon kieliä, kolistaa pesusoikkoa tai hakata akustista kitaraa barbinukella, joten kappaleet siirrettiin suoraan demokasetilta masternauhalle. Seuraavaksi ilmestyneessä dekonstruktiivisessa ja, voinee sanoa, destruktiivisessa mestariteoksessa Do you wanna dance (Johanna, 1980) keskitytään olennaiseen, siis klassikkobiisin kertosäkeeseen, jos kohta se-kin keskeytyy tavan takaa naurunräkätykseen. Puute korvataan jatkamalla toimintaa entistä tarmokkaammin.

Omakustanteet olivat omiaan uinuvien kykyjen alkuvoimaisimmalle tasolle, johon usein myös käsite "luova hulluus" yhdistetään. Niissä kristallisoitui se tosiseikka, että suomipunkissa ei ollut kyse ainoastaan tietystä soittotyylistä vaan myös yleisemmästä asenteesta, joka antoi luvan panna äänilevylle aivan mitä hyvänsä. Nokialaisen Yhtyeen esimerkillinen pelkistys Apatian tanssi (1979) käsitti 55 sekuntia bassorummun pauketta.

Torniolaisen Aavikon Kone ja Moottori -ryhmän Karavaani (mukana kokoelma-cd:llä The Golden Greats Of IKBAL, Bad Vugum, 1995) oli vuonna 1979 yksi punk-kauden ensimmäisistä tee-se-itse-levyistä ja samalla kaukana siitä, miten punk tavattiin ymmärtää. Pienen keltamuovisen WASP-syntetisaattorin koko levyn ajan jauhama yksinkertainen kilkutuskuvio oli monotonisuudessaan provokatorinen, jos kohta laulun puute alun perin johtuikin teknisestä kömmähdyksestä. Karavaanin kaukokaipuista teemaa korostava kosminen saundi synnytettiin saunassa kierrättä-mällä ääntä metalliputkien kautta. Rakkaudella sinulle -kakkoslevyn innovaatioita olivat "moottori"-sanaa hokeva "postgregoriaaninen" kuoro sekä lintuhäk-kiin hakkaava rele, jota kaiuttamalla syntyi mielikuva käynnistyvästä moottorista. Vaikka trion pomo Läjä Äijälä tunnetaankin paremmin legendaarisen Terveet Kädet -yhtyeen hardcorepunkista, AKJM:aa elähdyttivät dada, M. A. Nummisen Sähkökvartetti ja uusi englantilainen syntikkascene Human Leaguesta Throbbing Gristleen.

Loviisalaissyntyiset Mats ja Måns Kullman osallistuivat 1981 ystävänsä Josper Knutasin vetämän Halv-8-radio-ohjelman säveltaidekilpailuun rummuttamalla pöytää ja soittamalla kasettikoneen kautta vanhaan radioon yhdistet-tyä kitaraa, josta lähti yltiökapea ja sirkkelimäisen viiltävä saundi. Mm. tuomaristoon kuuluneiden M. A. Nummisen ja Otto Donnerin ansiosta hämmästynyt kaksikko voitti Public Image -vaikutteisella hupitekeleellään ensipalkinnon ja pääsi singlentekoon Hefty Load -yhtyeineen. Neitseellistä suhdetta studiotyöskentelyyn korvattiin kantamalla paikalle kassitolkulla kaljaa. Du bist wunderbarilla (Halv-8, 1981) – riipivää metallia ilman melodiaa ja riffejä – Mats Kullman joutui ensi kertaa eläissään tarttumaan bassoon monen muun, äänittäjä mukaan lukien, yritettyä sitä jo yrittänyt näpelöidä. Schrecklich-raidalla hän soitti mm. klarinetin ja saksofonin ristisiitosta muistuttavaa pientä pahvisoitinta. Kun virvokkeiden tai muiden syiden masentama kosketinsoittaja ilmoitti kieltäytyvänsä soitosta, katseet kääntyivät kohti tuottaja Knutasia. Tämä asettui elämänsä ensimmäistä kertaa syntikan ääreen, nauha pantiin pyörimään, ja hieman musette-hanurinsoiton, tieteisfilmin laboratorion ja konekivääritulen ristisiitosta muistuttava kappale syntyi.

Kasettien kohinaa
80-luvun alussa Suomi astui kansainvälisen kasettikulttuurin piiriin, kun maahan syntyi muutamia pääasiassa nauhatuotantoon keskittyneitä avantgardeyksiköitä. Vuonna 1982 aloittaneen, itähelsinkiläiseen uima-altaaseen rakennetussa studiossa toimivan Power-merkin (ei yhteyttä samannimiseen lahtelaisyhtiöön) katalogi kallistui jonkinasteisen huumorin sävyttämään syntikkapoppiin päin. Levymoguli Otso Pakarisen itsensä johtaman Tapa Paha Tapa -kokoonpanon Aurinko-kasetin (1983) parhaita hetkiä tarjosi kuitenkin vähemmän vitsikäs I love it.

Suomen ensimmäinen vaihtoehtokasettimerkki Valtavat Ihmesilmälasit Records uudisti 60-lukulaisen nauhamusiikin käsitteen vuosina 1980-82 julkaisemillaan noin 20:lla kohisevalla, uskollisesti häiriöt toistavalla kasetilla, joiden kannet oli asian luonteeseen sopivasti monistettu ehkä uzbekistanilaisilla valokopiokoneilla. Julkaisujen levikki oli 10-20, huikeimmillaan 40 kpl (näytteitä kokoelmalla Pilottilasit – Helsinki Underground 1981-1987, N&B Research Digest, 2000). Monien taiteilijanimien taakse haarautuvana kantajoukkona oli kuudesta koulutoveruksesta koostuva Swissair-yhtye, jonka jäsenet olivat jo 15-16-vuotiaina kyllästyneet punkkiin ja muuhunkin rockiin suunnaten mielenkiintonsa PiL:iin, Residentsiin, Cabaret Voltaireen ja Peitsamon Puiseen levyyn.

Myöhempi ohjaaja Mika Taanila teki Valtaville dadaistisia nauhoituksia Musiikkivyöryn nimellä. Pietari Koskisen ja Anton Nikkilän muodostaman Mietoherneen klassikoita oli sodomia-aiheinen, bukolinen Mietoherne II -rynkytys (1981). Monella kasetilla on vain päätetty painaa äänitysnappia ja katsoa mitä tapahtuu. Urban Hell -trion nauhalle oli vahingossa äänitetty kaksi soitantorupeamaa päällekkäin. Uusittu Pak -projektissa tallennettiin lasten puuhastelua ja soittoa lelusoittimil-la. Suunnitelmiin kuului myös postimyynnissä myytävä betonimöhkäle. Swissairin oma musiikki oli suggestiivista surinaa tai jankkausta lähinnä säröisillä sähkökitaroilla. Yhtyeen ensimmäinen ja ainut syntikka oli 200 mk maksava neuvostoliittolainen, lelusoittimelta kuulostava FAEMI. Nuorison taidetapahtumassa Swissair otti osaa 12-16-vuotiaiden kansanmusiikkisarjaan, mutta kun ryhmä oli soittanut rytmikoneella, bassolla ja neljällä epävireisellä särökitaralla 12 minuuttia välttäen visusti esittämästä ensimmäistäkään "kappaletta", siltä katkaistiin virta sen ylitettyä säädetyn ajan.

Hieman varttuneemman, 70-luvun alussa elektronimusiikista innostuneen ja punkbändissäkin soittaneen Harri Tuomisen ensimmäinen syntikkakokeilu oli kahdella klassisen kohinarikkaalla kasettimankalla äänitetty Kuvio Ski -kasetti (Valtavat, 1981). Se on dokumentti siitä, miten helppo kouliintumattomankin on saada laitteesta ääntä: kitarannäppäilyn ja kollaasien ohella kasetilta löytyy kosolti kaunista ja rauhallista, ylipitkien sävelten varaan rakennettua ikuisuus-tunnelmointia. Tuominen kaavaili joskus näistä surinoista itselleen jopa leipäpuuta, mutta äänitteiden 30-40 kpl:n levikki hieman rajoitti suunnitelmien laajakantoisuutta. Orient Henna -shampoopakkaukseen pakatulla omakustannekasetilla (1985) on ainakin ex-partiolaisia miellyttävä aloituskollaasi Lippukunta, joka käynnistyy rytmikoneen säestämällä neuvostoliittolaisella radiohälyllä. Split-kasetin toisesta puolesta vastanneen helsinkiläisen Ferricjohnssonin (Pietari Koskinen, vierailijana Mika Taanila) osuudessa kuultiin erehdyttävästi tanssittavan oloista kompurafunkkia.

80-luvun alussa avantgardekummallisuuksia eivät kuitenkaan julkaisseet ainoastaan omalaatui-set hiipparit rupisilla omakustanneäänitteillään, vaan myös oikeat levy-yhtiöt. Vanhan Discophon-yhtiön kokeellinen Q-merkki kiinnitti mm. Argon-duon, jonka taide juontui Helsingin musiikkitieteen laitoksella taas kerran suoritettuihin tieteellisiin kokeiluihin. Sittemmin huumorisävytteiseksi Organiksi laajentunut ryhmä osoitti jo nimettömällä debyytti-lp:llään (1981) taipumuksia vitsikkyyteen: yksi raidoista sisälsi ”Applesoft tietokoneohjelman”, joka vinyylisoittimessa kuulosti käsittämättömältä ulinalta.

Monet entiset punk-toimijat etsivät näinä vuosina uusia suuntia. Love Recordsin rockperinteitä jatkavan Johanna-merkin moniin erikoisuuksiin kuului monitaiteilija Jyrki Siukosen ja kriitikko Jukka Mikkolan perustama Vaaralliset Lelut. Molemmat puuhamiehet olivat John Cagen ja Peitsamon vilpittömiä faneja. Ajan avantgardismille epätyypillinen akustinen soittimisto käsitti mm. huilun, viulun, spinetin, saksofonin, melodican, triangelin, kelloja ym. lyömäsoittimia sekä "mielijohteiset äänet". Luonnonkansojen esimerkkiin nojaten Lelut eivät aina välttämättä levyttäneet selkeitä kappaleita vaan pikemminkin äänimattoja, yksinkertaisina toistuvia sävelaihioita tai dub-tyyppisiä tanssiraitoja, mutta toisaalta orkesteri tuotti myös omalaatuisen viehättäviä popkappaleita. Tyylilajina oli huoleton diletantismi. Johanna julkaisi yhtyeeltä vuosina 1981-82 peräti kolme lp:tä, ja 1984 Power kasasi käyttämättömästä materiaalista vielä Hedelmiä-nimisen kasettikoosteen. Sille päätynyt Aarteenetsintää on kokeellista musiikkia sanan varsinai-sessa merkityksessä: se on "tehty vailla kohdetta ja suunnitelmaa, tarkoituksena vain testata uutta studiota".

Hiljaisuus ja huuto
80-luvun alussa virinnyttä performanssitaidetta dokumentoi Lauri Nykoppin albumi Y (Euros/Nosferatu, 1983), tallenne samannimisen performanssin äänimaailmasta. Suuri osa levyn sisällöstä on hiljaisuutta, jonka vain satunnainen torven tai pillin rääkäisy tai didjeriduun kurina rikkoo. Vaiteliaisuuden ohella levylle on äänitetty kävelyä, seisomista, istumista, heiniin kaivautumista ja niistä loikkaamista, ja päätösjaksossa voidaan seurata myös höyhenen putoamista. Kokonaisuus huipentuu kuulokuvaan esittäjän katoamisesta. Hollannissa yleisö istui tämän tapahduttua hiljaa paikallaan 20 minuutin ajan, mikä tekijän mukaan osoitti teoksen täyttäneen tarkoituksensa; lyhyempi aika olisi antanut aiheen väittää katsojien yksinkertaisesti olleen epävarmoja näytöksen loppumisesta. Suomessa lp myi noin 50 kpl, mutta Nykoppilla oli kysyntää monissa muissa maissa. Meillä avantgardetaiteilijan toimenkuvaan kuului köyhyys, mutta koska Nykopp asui Pariisissa, hän ajeli miellyttä-västi urheiluautolla. Aikanaan hän kirjoitti, että "taide on taiten tekemistä", ja taiten tekeminen puolestaan on "pyrkimystä jatkaa oikeiden valintojen sarjaa kohti ääretöntä".

80-lukulaisiin harvinaisuuksiin kuuluu myös yhdeksän kappaleen painoksena ilmestynyt Super Ladex -yhtyeen Olet valloissasi -single (Kasper, 1985). Salaperäinen ryhmä soittaa ämpäriä, melodicaa, kitaraa, pönttöä, purkkia, pöytää, törppöä, bassoa, kampaa, putkea ja jalkaa. Teos kuulostaa pikkulasten, alle kouluikäisten haparoivalta musisoinnilta, tai pikemminkin ins-trumenttien, kolistimien ja magnetofonin hihittelevältä kokeilulta. Ja kuitenkin levyn kansitekstit – ja jo pelkkä sen julkaisemis-prosessi – osoittavat, että ainakin taustavoimina on vähintäänkin teini-ikäistä väkeä. Vertailukohtia löytyy elokuvan puolelta: kun Spermin, Erkki Kurenniemen tai jopa Swissairin kilkutuksen ja pulputuksen vastine elokuvan puolella voisivat olla vaikkapa Eino Ruutsalon kineettiset filmit, Super Ladex vertautuu lähinnä Anneli Nygrenin videoihin, joissa amatöörinäyttelijät kikattelevat tai kotirouvat esittelevät iloisesti pyykkiään.

Syntetisaattorikokeilujen ohella 80-luvun avantgardea leimasi radikaali, punkin metallista ulottuvuutta jalostava sähkökitaravetoinen hälymusiikki, jonka merkkipaaluja olivat Silverin jälkeen mm. Laman Väliaikainen vuodelta 1981 (mukana cd:llä ...ja mikään ei muuttunut, Johanna, 1990), Pin Upsin A middle-aged housewife eatin' an avocado even though she should be cookin' chicken legs for her bodybuilder husband vuodelta 1983 (cd:llä Trash & Glam, Megamania, 2001) sekä Kansanturvamusiikkikomission Kalinka (Barabbas, 1985), jossa onnistunut, vokaalisuorituksen lähes täydellisesti haudannut soundipolitiikka tekee absurdiksi kaikenlaiset pohdinnat kappaleen "sanomasta".

Toista äärilaitaa edusti Hiljaiset Levyt -yhtiön kokonaan kaivertamaton lahjasingle (1990) – kaunis "no input" -ajattelun variaatio. 1990-luvulla monetkin artistit ovat julkaisseet osittain äänettömiä raitoja. Muuten suht epäavantgardistisen Aurinkokerho-yhtyeen runsaan kuuden minuutin hiiskumattomuus ennen varsinaista kappaletta (samannimisellä cd:llä vuonna 1997) on kaiketi Suomen ennätys, mutta Ismo Alanko Säätiön Minuutin hiljaisuus (Poko, 2000) lienee ainoa täkäläinen pelkästä kenraalipaussista koostuva kappale.

1980-luvun lopulta lähtien avantgarden tuotanto yli-päänsä moninkertaistui pienten levy-yhtiöiden, teknon ym. myötä, mutta Pan sonicin, Deep Turtlen, Ektroverden yms. nimien rinnalla harvinaisempaa unplugged-linjaa edustaa ylväästi Keuhkot-yhtyeen vuoden 1993 klassikko Rakkaus rinnassa (cd:llä Mitä otat mukaan sivistyksestä, Bad Vugum, 1996). Tämä yksimiehinen tamperelaiskokoonpano tuli tunnetuksi erikoislaatuisesta me-telöinnistään, jota on kuvattu mm. "ylimusiikilliseksi keuhkosyövän tai tuberkuloosin runtelemaksi taiteeksi" ja "mielisairaiden turkkilaisten esittämäksi no-wave-tekno-kabareek-si". Sen esiintymisiin saattoi sisältyä mm. ihmeparannusnäytös, kaalisopankeitto-operaatio tai keikalta toiselle jatkuva turha yritys kasvattaa kukkapurkissa kasvia. Rakkaus rinnassa tuo ensi kuulemalta mieleen keuhkotaudin, mutta yskältä kuulostava ääni onkin aivastus: teoksen viitekehyksen muodostavat kutina ja yliherkkyys. Levytystilanteessa yhtye sai aikaiseksi vain yhden onnistuneen aivastusoton, jota jouduttiin sitten monistamaan tarvittava määrä. Kappale jatkaa elegantisti M. A. Nummisen ja kumppanien röyhtäilyäänitteellään vuonna 1961 aloittamaa ja yksin tein keskeyttämää konkreettisen mu-siikin sarjaa Ihmisääni musiikissa.


Artikkeli on muokattu Radiomafian Avaruusromua-ohjelmassa 1999 esitetyn sarjan pohjalta. Tekijä on koonnut tänä syksynä ilmestyvän cd-kokoelman Arktinen hysteria.

Luettavaa
Anttonen, Erkki (toim.): Performance, aktio, happening. Helsinki 1995.
Bruun, Seppo ym.: Jee Jee Jee. Suomalaisen rockin historia. Porvoo 1998.
Hakala, Pertti - Rautio, Erkki: Electronic music in Finland - the early years. www.phinnweb.com/early (sis. myös linkkejä artistiesittelyihin ym.)
Heiniö, Mikko: Lastenkamarikonserteista pluralismiin. Musiikki 1–2/1988.
Kuljuntausta, Petri: On-Off - Eetteriäänistä sähkömusiikkiin. Kiasma, Helsinki 2001. Liitteenä CD. (Ilmestyy syksyllä 2001)
Lindfors, Jukka - Salo, Markku: Ensimmäinen aalto. Helsingin underground 1967–1970. Porvoo 1988.
Ruohomäki, Jukka: Pioneers and Explorers. Electronic Music in Finland 1958–1998. Finnish Music Quarterly 3/1998.

Pekka Airaksinen, Keuhkot ja DJ maisteri Lindfors esiintyvät Avanto-klubilla Gloriassa 9.11. Lisäksi klubilla nähdään aihepiiriin liittyviä suomalaisia lyhytelokuvia. Erkki Salmenhaaran Information-explosion on mukana Ian Helliwellin Expo Worlds -elokuvakoosteessa, joka esitetään Kiasma-teatterissa 11 marraskuuta.