Avanto 2008 Ken Jacobs Guy Debord Avanto 2008
English | Suomi
Critique de la Séparation / Critique of Separation
Sur le passage de quelques personnes à travers une assez courte unité de temps / On the Passage of a Few persons Through a Rather Brief Unity of Time
La Société du Spectacle / The Society of the Spectacle

Guy Debord

Ranskalainen Guy Debord (1931–1994) oli Kansainvälisten situationistien (L’internationale situationniste) johtohahmo ja tunnetuin teoreetikko. Hän kirjoitti liikkeen keskeisen opuksen Spektaakkelin yhteiskunta (La société du spectacle, 1967, suom. 2005). Sen kritiikki perustui Debordin teoriaan spektaakkelin yhteiskunnasta, joka vieroittaa ihmiset itsestään ja todellisesta elämästä.

Debord ehti muiden aktiviteettiensa ohella tehdä kuusi hämmästyttävän monisyistä elokuvaa, jotka ovat aiemmin olleet harvoin nähtävillä jopa kotimaassaan. Debordin ystävä, tuottaja Gérard Lebovici murhattiin epäselvissä olosuhteissa 1984, jonka jälkeen Debord veti kaikki elokuvansa pois levityksestä. Nyt niistä on vuosien odotuksen jälkeen nähtävillä uudet 35 mm filmikopiot. Debordin elokuvat eivät ole taideteoksia perinteisessä mielessä, vaan enemmänkin kumouksellisia provokaatioita.

Esikoiselokuva Hurlements en faveur de Sade (1952) aiheutti hämmennystä katsojissa, sillä siinä ei ole lainkaan esittäviä kuvia, ainoastaan mustaa, valkoista ja viiden roolihenkilön puhetta. Muissa Debordin elokuvissa kuvia on yllin kyllin – valokuvia, uutispätkiä, mainosfilmejä, kokonaisia jaksoja muista elokuvista ja itse kuvattuja fragmentaarisia kohtauksia. Niiden käyttöä sanelee détournementin periaate. Situationistit ovat määritelleet sen ”kommunikaatioksi, joka pitää sisällään oman kritiikkinsä”. Kuvat, joilla spektaakkelin yhteiskunta esittäytyy käännetään sitä vastaan.

Oman tekstin elokuvasovitus La Société du spectacle (1973) on melankolinen synteesi Debordin ideoista. Se on kuin epämääräisessä tulevaisuudessa tehty muistokirjoitus joskus kukoistaneelle 1900-luvun sivilisaatiolle. Elokuva piirtää kuvan kulutusyhteiskunnan illuusioista, rinnastaen mainontaa, militarismia, poliittista agitaatiota ja klassikkoelokuvia. Se ei tarjoa vain muutamia poliittisesti kriittisiä heittoja, vaan totaalisen kritiikin koko maailmaa kohtaan.


Guy Debordin elokuvat esitetään elokuvateatteri Orionissa (Eerikinkatu 15, Puh. 09 61540201). Liput 4 EUR / näytös. Kaikissa elokuvissa elektroninen tekstitys englanniksi. Lauantain Guy Debord -seminaariin on vapaa pääsy.


Perjantai 14.11.

Klo 19:00 Guy Debord 1
Hurlements en faveur de Sade / Howls for Sade (1952, 75 min)

Klo 21:00 Guy Debord 2
Sur le passage de quelques personnes à travers une assez courte unité de temps / On the Passage of a Few persons Through a Rather Brief Unity of Time (1959, 18 min)
Critique de la Séparation / Critique of Separation (1961, 19 min)
Réfutation de tous les jugements tant élogieux qu’hostiles qui ont été portés jusqu’ici sur le film ”La Société du Spectacle” / Refutation of All the Judgments, Pro or Con, Thus Far Rendered on the Film “The Society of the Spectacle” (1975, 20 min)
Yhteensä 57 minuuttia


Lauantai 15.11.

Klo 14–16 Guy Debord -seminaari
Debordin varjo. Mitä annettavaa Debordilla on 2000-luvulle?
Tiina Purhonen
Helena Sederholm
Tommi Uschanov
Jussi Vähämäki
moderaattoreina: Pekka Luhta ja Kari Yli-Annala

Klo 17:00 Guy Debord 3
La Société du Spectacle / The Society of the Spectacle (1973, 90 min)

Klo 18:45 HUOM! KORJATTU ESITYSAIKA Guy Debord 4
In girum imus nocte et consumimur igni / We Turn In the Night, Consumed by Fire (1978, 105 min)