Avanto Festival
17.-19.11.2006

SKANDINAAVINEN ULTRAPOWERTRIO

Avannossa nähdään harvoin esiintyvä noise-musiikin skandinaavinen ”superkokoonpano” Nash Kontroll, jonka esikoisalbumi Your Left Hand Just Exploded (2005) on kerännyt kansainvälisten kriitikoiden kehut. Nash Kontroll -trion muodostavat Dror Feiler, Mats Gustafsson ja Lasse Marhaug.

Avanto-klubi Kuudennessa linjassa perjantaina 17.11. klo 22–04

Nash Kontroll
kuva: Ann Iren Odeby

Alunperin israelilainen Dror Feiler (s. 1951) on vaikuttanut Ruotsin musiikkielämässä vuodesta 1973 lähtien. Hän opiskeli musiikkitiedettä Tukholman yliopistossa ja sävellystä Kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa. Hänen laaja teosluettelonsa sisältää kappaleita soolosoittimista sinfoniateoksiin ja elektroakustiseen musiikkiin sekä monia tilausteoksia merkittäville kansainvälisille nykymusiikkifestivaaleille. Feiler on ollut pitkään aktiivinen improvisoija instrumentteinaan puupuhaltimet ja elektroniikka. Lisäksi hän on esiintynyt ja levyttänyt yhdessä lukuisten kansainvälisten muusikoiden sekä omien yhtyeidensä Lokomotiv Konkret ja Too Much Too Soon Orchestra kanssa. Feiler on työskennellyt myös kuvataiteiden parissa yhdessä vaimonsa Gunilla Sköld-Feilerin kanssa. Heidät muistetaan erityisesti Tukholman historiallisessa museossa esillä olleesta Lähi-idän tilannetta kommentoivasta installaatiosta Lumikki ja totuuden hulluus, joka herätti kansainvälistä kohua tammikuussa 2004.

Puhallinsoittaja Mats Gustafsson (s. 1964) lienee Ruotsin tunnetuin free jazz -taustainen muusikko. 1980-luvulta alkaen Gustafsson on esiintynyt käytännössä kaikkien merkittävien improvisoidun musiikin saralla toimivien kansainvälisten muusikoiden kanssa. Hänen pitkästä diskografiastaan löytyy levytyksiä mm. Sonic Youthin ja Jim O’Rourken kanssa. Gustafssonin soitto on tunteikasta ja räjähtävän voimakasta, mutta hän on silti hämmästyttävän moni-ilmeinen muusikko. Viime vuosina Gustafsson on kasvattanut soitinvalikoimaansa puupuhaltimista elektronisiin laitteisiin ja laajentanut sävelkieltään nykymusiikin suuntaan.

Lasse Marhaug (s. 1974) on viimeisen kymmenen vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa Norjan keskeisenä kokeellisen musiikin toimijana. Itseoppinut Marhaug aloitti nauhamusiikkikokeilut 1990-luvun alussa ja on vuosien mittaan työstänyt hyvin laajan, pitkälle toistasataa nimikettä käsittävän diskografian. Hänen tyylillinen kirjonsa ulottuu vähäeleisistä ja hiljaisista äänimaisemista värikkääseen hälyilotulitukseen – yhteistä hänen teoksilleen on innokas kokeilunhalu ja piittaamattomuus raja-aidoista. Nyttemmin Norjan säveltäjäyhdistyksen jäseneksi kutsuttu Marhaug on säveltänyt musiikkia myös elokuviin ja tanssiesityksiin. Marhaug on esiintynyt ympäri maailman lukuisissa erilaisissa kokoonpanoissa improvisoidusta free jazzista heavy-rockiin mm. Merzbow’n ja Lee Ranaldon kanssa.