ÄÄNIPROJEKTIO
Avannon musiikkiohjelman uutena aluevaltauksena ovat säveltäjät. Kahdelta säveltäjältä kuullaan ensiesityksenä tilausteokset. Kappaleet esitetään elektronisen musiikin 1950-luvulla alkaneen ja nyttemmin jo lähes kadonneen perinteen mukaan nauhamusiikkikonserttina, jossa esiintymislavalla ei ole lainkaan esiintyjää, vaan ainoastaan äänentoistolaitteet. Tilausteosten säveltäjät ovat amerikkalainen Jim O’Rourke ja saksalainen Ralf Wehowsky.
Jim O'Rourke (s. 1969) aloitti tutkimusretkensä musiikin maailmaan koulupoikana soittamalla kitaraa ja jo varhaisessa vaiheessa hän eteni paikallisen kirjaston levykokoelman avulla vapaan improvisaation ja nykymusiikin pariin. O’Rourke opiskeli sävellystä DePaulin yliopistossa Chicagossa ja sävelsi instrumenttimusiikkia, erityisesti nauhamusiikkia. Lisäksi hänellä oli vankat suhteet kokeelliseen undergroundiin. O'Rourken nauhasävellystuotanto on laaja niin määrällisesti kuin tyylillisestikin. Se ulottuu herkistä drone-teoksista puhdasverisiin musique concrète -tutkielmiin. Sävellystyön ohella O'Rourke on esiintynyt ja levyttänyt monien aikamme huomattavimpien improvisoijien kanssa. 1990-luvun puolivälin jälkeen O'Rourken mielenkiinto siirtyi vahvasti popmusiikin suuntaan. Oltuaan mukana post-rock -suuntausta alulle panneessa Gastr Del Sol -yhtyeessä hän julkaisi usean levyn verran taitavasti orkestroitua popmusiikkia. Sittemmin O’Rourke siirtyi tuottamaan ja miksaamaan muiden levyjä (mm. Tony Conrad, Faust ja Wilco). Hän on myös säveltänyt musiikkia useisiin elokuviin ja oli aloittamassa laptop-innostusta 1990-luvun loppupuolella. Avustettuaan amerikkalaista Sonic Youthia muutamissa yhteishankkeissa (erityisesti vuonna 1999 julkaistulla Goodbye 20th Century -levyllä, jolla yhtye versioi 1900-luvun avantgarde-musiikin klassikoita), O'Rourke toimi soittajana ja tuottajana Sonic Youthissa vuosina 2001–2005. Viime aikoina O'Rourke on palannut improvisoituun musiikkiin ja esiintynyt erityisesti nuoremman polven amerikkalaisten muusikoiden kanssa. Erottuaan Sonic Youthista O'Rourke muutti Japaniin, missä hän on työskennellyt pääasiassa elokuvahankkeissa. Avannossa esitettävä O'Rourken uusi teos on hänen ensimmäinen nauhasävellyksensä yli viiteen vuoteen.
Ralf Wehowsky (s. 1959) kuuluu siihen kasvavaan ei-akateemisten säveltäjien joukkoon, joiden työ on mielenkiintoisella tavalla sekä populaarimusiikin että vakavan musiikin instituutioiden ulkopuolella. Wehowsky aloitti musiikillisen toimintansa 1970-luvun loppupuolella punkin tee-se-itse-hengen innostamana, mutta haki musiikilliset vaikutteensa pääasiassa vakavan musiikin avantgardesta ja nauhamusiikista. Alusta lähtien hän kehitti omat metodinsa, erityisesti kotielektroniikan valjastamisen nauhamusiikin palvelukseen. 1980-luvulla Wehowskyn musiikilliseksi välineeksi tuli hänen ympärilleen muodostunut P16.D4-kollektiivi. Noista ajoista lähtien Wehowskylle on ollut tyypillistä materiaalin kierrätys ja yhteissävellysprojektit; hänen tuolloin tekemänsä esteettiset linjaukset vaikuttivat oleellisesti kokeellisen musiikin suuntaan ja niiden vaikutus tuntuu edelleen. Wehowsky perusti yhden ensimmäisistä kokeellista musiikkia c-kasetilla julkaisseista merkeistä, Wahrnehmungenin, josta kehittyi Selektion, yksi 1980-luvun merkittävimmistä levymerkeistä tällä saralla. Avannossa esitetään Ralf Wehowskyn uusi teos, joka perustuu turkulaisen kitaristin Topias Tiheäsalon soittamaan raakamateriaaliin.
Jim O'Rourke & Ralf Wehowsky: Nauhakonsertti Sibelius-Akatemian kamarimusiikkisalissa lauantaina 18.11. klo 12