» In English
Avanto Festival

» Ohjelmakartta

Ei kaasunaamareita, ei keskitysleirejä, ei teknologiaa, ei politiikkaa, ei hippiaatetta

"Kivesvaara"-duon nimi viittaa sen suomalaisen puoliskon Tommi Keräsen mukaan toisaalta hänen syntymäseutuunsa Kainuussa, toisaalta mielikuvatasolla hänen ja duon toisen jäsenen, norjalaisen Lasse Marhaugin, elinikäiseen metallifaniuteen ja vanhojen grindcore-bändien samanhenkisiin nimiin. Avannon konttorilla luultiin aluksi duon soittavan laptop-musiikkia ja Testicle Hazard -nimen liittyvän tutkimuksiin siitä, kuinka kannettavan tietokoneen pitäminen sylissä esim. lentokoneessa heikentää miesten lisääntymiskykyä laptoppien lämpösäteilyn vaikutuksen takia. Mutta ei: Testicle Hazard soittaakin analogista melua ilman tietokoneita. "Rehellistä ja siloittelematonta noisea ilman sen syvempiä tausta-ajatuksia tai konsepteja (ts. ei kaasunaamareita, keskitysleirejä, teknologiaa, politiikkaa tai hippiaatetta), katharttista vapauden ääntä", kuten Keränen asian muotoili.

Kyseessä on duon debyyttikeikka. Lasse Marhaug muistettaneen täällä jo entuudestaan vuodelta 2003, jolloin hänen tunnetuin projektinsa Jazzkammer esiintyi Helsingissä. Marhaug on kansainvälisen noise-undergroundin tunnetuimpia ja aktiivisimpia hahmoja. Hän on 15 vuoden aikana ollut mukana yli sadalla kasetti-, vinyyli- ja cd-julkaisulla, ja omia albumeitakin on yli 20. Erilaisia levytys- ja live-yhteisprojekteja on valtavasti yhteistyökumppaneiden vaihdellessa takavuosien Avanto-artisteista (Merzbow, Leif Elggren, Fe-mailin Maja Ratkje, Otomo Yoshihide, Sachiko M, Pita, Ilios, Russell Haswell) muihin merkittäviin Suomen-kävijöihin (Sonic Youthin Lee Ranaldo, Mats Gustafsson, Paal Nilssen-Love, Dror Feiler, Ken Vandermark, Francisco López, Kevin Drumm, Kouhei Matsunaga).

Tommi Keränen on Helsingin noise- ja improv-scenen keskushenkilöitä. Hän on ollut viime vuosien aktiivisin alan konserttien järjestäjä, mutta kehitellyt samalla omaa ilmaisuaan. Japanilainen Monotype-levymerkki julkaisi hänen ensimmäisen levytyksensä tänä vuonna. Ensimmäiset sooloesiintymiset 2000-luvun alussa tapahtuivat todellakin läppäriä näppäillen, mutta sittemmin Keränen on siirtynyt keikoillaan fyysisempään lähestymistapaan, jossa keskeisessä osassa ovat feedbackin käyttö ja metalliromun kontaktimikittäminen. Samantapainen siirtymä on yleisempi ilmiö kokeellisen musiikin kentällä. Vaikka tietokoneet ovat nyt lähes kaikkialla läsnä musiikinteossa, hyvin harva live-esiintyjä on onnistunut kehittämään toimivaa tapaa nojautua pelkästään niihin; jonkinlaisessa roolissa on yleensä mukana vähemmän jähmeitä ja herkempiä soittimia tai "käyttöliittymiä" kuin hiiri.

Testicle Hazard esiintyy Avanto-yökerhossa Gloriassa lauantaina 19. marraskuuta.

http://www.lassemarhaug.no/

Liput & tapahtumapaikat | Postituslista | Töihin festivaalille? | Järjestäjät | Pressi & akkreditaatiot | Kauppa | Edelliset Avanto-festivaalit
Kiasma-teatteri Suomen elokuva-arkisto Galleria Huuto MUU Galleria Ateneumin taidemuseo Kuvataideakatemia UMO Jazz House Gloria Porin lastenkulttuurikeskus LG TNT Scandic Radio Helsinki Laitilan Kukko Hostel Erottajanpuisto Kierrätyskeskus Kuusakoski Voima Muoto AVEK Taiteen keskustoimikunta Opetusministeriö Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Mondriaan Foundation Goethe-institut ESEK Hollannin suurlähetystö - The Netherlands Embassy in Finland Art.Austria Nordisk kulturfond Finsk-norsk kulturinstitutt