» In English
Avanto Festival

» Ohjelmakartta

Itä-Berliini kohtaa Hietalahden telakan

Hollantilais-saksalaiselta äänitaideprojektilta Staalplaat Soundsystemiltä nähtiin Avannossa kaksi vuotta sitten Avantilator-niminen live-esitys 100 pöytätuulettimelle. Jotkut asiat eivät muutu näin lyhyessä ajassa, ja voimme edelleen allekirjoittaa silloisen mainostekstimme: "Mediataiteen uusinta tekniikkaa palvovassa kontekstissa Staalplaat Soundsystem on virkistävä, avantgarde-taiteen juurista muistuttava tuulahdus. Se jatkaa lähes 100 vuotta jatkunutta hälyjä tuottavien kojeiden ja romutaiteen perinnettä, jossa kohtaavat 'hullut' keksijät ja monenlaiset taidekentän marginaaleissa liikkuvat taiteilijat."

Staalplaat Soundsystemin eli Geert-Jan Hobijnin ja Carsten Stabenow'n teokset ovat yleensä nerokkaan yksinkertaisia, ensivaikutelma on tyyliä "halolla päähän". Hyviä esimerkkejä ovat Avantilatorin tapaan live-konsertteina esityt installaatiot Composition for 8 Refrigerators (kunnon pakastearkkuja, ei mitään pikku jääkaappeja) ja Composition for 104 Washing Machines, joista lapsikin oivaltaa heti mistä on kyse – ehkä aikuisia paremmin itse asiassa. "Teemme kaikki installaatiot samalla low-tech-filosofialla. Haluan, että ne vaikuttavat niin yksinkertaisilta, että yleisö voi sanoa: 'minäkin osaisin tehdä tuollaisen'. Yritämme unohtaa mihin tarkoitukseen käyttämämme kodinkoneet on valmistettu, ja pyrimme selvittämään mitä muuta ne osaavat: tanssia, laulaa, potkia. Usein minusta tuntuu, että ne kertovat minulle itse mitä ne haluavat tehdä", Geert-Jan Hobijn on kirjoittanut.

Oleellista on toki myös soiva lopputulos, joka on Staalplaatin 80-luvun alkuun ulottuvien juurten mukaisesti varsin industrial-henkinen.

SSS:n suosituin teos on kuitenkin ollut Yokomono-nimisten esitysten sarja, jonka mutkikkaan teknisen toteutuksen ymmärtäminen vaatii monipolvisen selityksen. Ideana on ollut tehdä niin monista epävarmoista teknisistä osista koostuva esitysmekanismi, että sen kontrollointi on käytännössä mahdotonta. Avannossa on ensi-illassa uusin versio Yokomonosta, Yokomono 03.

Yokomonot ovat japanilaisia elektroniikkaleluja, patterikäyttöisiä pikkuautoja, joiden pohjassa on vinyylilevysoittimen neula ja sisällä pikkuruinen kaiutin. SSS käyttää soittimina kymmentä tällaista pikkuautoa, joiden sisään he ovat tuunanneet pienet radiolähettimet. Radiovastaanottimina on kymmenen autojen lailla tulipunaista patteriradiota, jotka soittavat kunkin pikkuauton soittamaa levyä omalla radiotaajuudellaan. Vinyylilevyt laitetaan pöydälle ja pikkuautot ajamaan ympyrää niitä pitkin. Yksi epävarmuustekijä on se, että autot ovat patterikäyttöisiä. Patterit eivät kestä kauan, ja autojen vauhti alkaa heittelehtiä ja niiden radiotaajuudet vaihdella "asemalta" toiselle. Toinen epävarmuustekijä ovat autojen surkeat neulat – SSS kutsuukin niitä "vinyylintuhoajiksi".

Lisähämmennystä tuovat pikkuautojen soittamat levyt. SSS on julkaissut näitä "dj-keikkojaan" varten kaksi Yokomono-vinyylilevyä, joille he ovat pyytäneet mukaan omia suosikkiartistejaan (sellaisia kokeellisen musiikin pioneereja kuin Phill Niblock ja Charlemagne Palestine sekä Avannostakin tuttuja nimiä kuten Pan sonicin Ilpo Väisänen, Radian, Goodiepal, Fennesz ja Carl-Michael von Hausswolff). Jokaista pyydettiin tekemään viisi 1,8 sekunnin pituista luuppia eli "silmukkaa". Vinyyli-lp:t pyörivät tuossa ajassa tasan yhden kierroksen, ja levyt prässättiin "locked groove"-tekniikalla eli siten, että levysoittimen – tai tässä tapauksessa pikkuauton – neula jumittuu soittamaan loputtomasti yhtä ja samaa kierrosta.

Avanto-yökerhoa varten SSS päätti tehdä aiemmista Yokomono-levyistä poiketen temaattisen kokonaisuuden. Aiheena on Helsinki ja sen äänimaisemat. Pan sonicin toiselta puoliskolta, SSS:n tavoin Berliinissä asuvalta Mika Vainiolta, tilattiin 7 minuutin sävellys ja Helsingissä asuvalta Petri Kuljuntaustalta tätä teosta kommentoiva samanpituinen sävellys. Äänimateriaaliksi valikoituivat YLEn Tehoston 60-70-lukujen vaihteessa tekemät kenttä-äänitykset Hietalahden telakalta. Niillä on molemmille säveltäjille henkilökohtainen ulottuvuutensa: Vainio on viettänyt osan lapsuuttaan Hietalahden telakan kupeessa, ja Kuljuntausta on käyttänyt laivojen runkojen sisältä tekemiään äänityksiä materiaalina aiemmissa teoksissaan.

Yokomono 03 prässätään entistäkin eksoottisemmalla tekniikalla. Vainion ja Kuljuntaustan sävellysten urat vinyylissä menevät koko pituudeltaan ristiin. Tämä tarkoittaa sitä, että 1,8 sekunnin välein levysoittimen neula saattaa siirtyä Vainion kappaleesta Kuljuntaustan kappaleeseen ja päinvastoin, niin kauan pattereita riittää.

Levyn toiselle puoliskolle on vanhaan tapaan tilattu 1,8 sekunnin luuppeja. Tekijöinä ovat Blixa Bargeld, Merzbow, Main, Alexei Borisov, Donna Summmer, G.X. Jupitter-Larsen, Andrey Kiritchenko, Zbigniew Karkowski, Un Caddie Renversé Dans l'Herbe ja Ditterich von Euler-Donnersperg, kukin viidellä oman ympäristönsä äänistä muokatulla luupilla. Avanto on ainutlaatuisen julkaisun osatuottaja, ja sitä myydään julkisesti Avannon tapahtumapaikoilla!

UMO Jazz Housessa nähtävän Yokomono 03 -esityksen lisäksi Staalplaat Soundsystem pitää Ateneumissa 9-12-vuotiaille tarkoitetun soitintyöpajan. Sen tulokset esitetään yhdessä työpajan osanottajien kanssa konsertissa Kiasma-teatterissa nimellä Staalplaat Soundsystem & Helsingin filharmekaaninen nuoriso-orkesteri. Tämä on osa Lasten Avannon ohjelmaa, josta kerrotaan tarkemmin täällä.

Staalplaat Soundsystem esiintyy Avanto-yökerhossa UMO Jazz Housessa perjantaina 18. marraskuuta.

Staalplaat Soundsystem & Helsingin filharmekaaninen nuoriso-orkesteri esiintyvät Kiasma-teatterissa sunnuntaina 20. marraskuuta klo 19.30.

http://www.staalplaat.org/

Liput & tapahtumapaikat | Postituslista | Töihin festivaalille? | Järjestäjät | Pressi & akkreditaatiot | Kauppa | Edelliset Avanto-festivaalit
Kiasma-teatteri Suomen elokuva-arkisto Galleria Huuto MUU Galleria Ateneumin taidemuseo Kuvataideakatemia UMO Jazz House Gloria Porin lastenkulttuurikeskus LG TNT Scandic Radio Helsinki Laitilan Kukko Hostel Erottajanpuisto Kierrätyskeskus Kuusakoski Voima Muoto AVEK Taiteen keskustoimikunta Opetusministeriö Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Mondriaan Foundation Goethe-institut ESEK Hollannin suurlähetystö - The Netherlands Embassy in Finland Art.Austria Nordisk kulturfond Finsk-norsk kulturinstitutt