» In English
Avanto Festival

» Ohjelmakartta

kuva: Bryony McIntyre

Stop the press: Jandek tulee Suomeen!*

Teksasilaisen Jandekin konsertti Avannossa on Tapaus, jonka soisi houkuttelevan paikalle muitakin kuin häneen jo vihkiytyneitä diggareita. Jandek (oikea nimi Sterling R. Smith) on todellinen kultti-ilmiö, mutta ennen kaikkea loistava laulaja-lauluntekijä ja blues-artisti, jota voisi pitää seuraavana evoluution askeleena sellaisten nimien sukupuussa kuin John Lee Hooker ja Captain Beefheart. Hänen tajunnanvirtatekstiensä vahva tunnelma, makaaberit sävyt ja tyrmäävä huumori ovat aivan omaa luokkaansa. Ainoa kotimainen vertauskohta tässä suhteessa on Kari Peitsamo ja hänen 70-80-lukujen taitteen tuotantonsa, jolloin hän kirjoitti kotimaisen kirjallisuuden ehdottomampiin tajunnanvirtateoksiin kuuluvan kirjan Maan alla ja teki sellaisia levyjä kuin Sian raato kääntää hitaasti kasvonsa valoon päin.

Jandek julkaisi ensimmäisen omakustannealbuminsa vuonna 1978, ja levyjä on 80-luvun alusta lähtien putkahdellut tasaiseen tahtiin yhteensä 42. Alunperin hän tuli tunnetuksi outsider-muusikkona (suom. ITE-muusikko), mutta hän lienee rikkonut outside-musiikin tiukasti määritellyt rajat jo kauan sitten. Silti koko käsitteen kirjassaan Songs In the Key of Z: The Curious Universe of Outsider Music (Cherry Red, 2000) tunnetuksi tehneen amerikkalaisen Irwin Chusidin sanat pätevät Jandekin tuotantoon edelleen: "Kuulijalta vaaditaan tiettyä sopeutumista, jotta voisi nauttia outsider-musiikista. Tulokset ovat palkitsevia: juuri kun luulee kuulleensa kaiken, outsider-musiikki avaakin näkymiä joiden olemassaoloa ei ole voinut edes aavistaa."

Jandekin musiikin epävireisyys – tai erikoiset viritykset, kuten diggarit sanovat – ja vapaamuotoisuus on loisteliaan raikasta ja tuoretta, kenties samanlaista kuin freejazzin kuuleminen oli 1960-luvulla, jolloin se vielä kuulosti muun musiikin rinnalla riitasointuiselta ja hahmottomalta. Viime vuosina tämä perinne onkin assosioitunut Jandekiin aiempaa enemmän bluesin ja country-sävyjen lisäksi. Jandekin aloitettua viime vuonna live-esiintymiset 27 vuoden levytysuran jälkeen häntä ovat säestäneet pääasiassa vapaan improvisaation taitajat, jotka ovat täydellinen pari hänen ennalta-arvaamattomille, painovoimaa kuperkeikoillaan uhmaaville kitarakuvioilleen.

Jandek-faneja on askarruttanut hänen persoonaansa liittyvä salamyhkäisyys. Jandek on vältellyt julkisuutta äärimmäisyyksiin asti: kaikki 42 levyä on julkaissut salaperäinen "Corwood Industries"-niminen firma, josta ei tiedetä muuta kuin postilokero-osoite Houstonissa. Jandek ei ole 27 vuoden aikana antanut kuin pari haastattelua, nekin "Corwood Industriesin edustajana" eikä Jandekina. Samaan aikaan Jandek-kultti on kasvanut kansainvälisiin mittoihin. Jo 1986 neljä new yorkilaista epäkaupallista radioasemaa koordinoivat keskenään kolmen vartin pituisen "Jandek Across America"-iskun, jossa soitettiin ainoastaan hänen soittolistojen olemassaoloa tunnustamatonta musiikkiaan. Yliopistoradioiden maanlaajuinen verkosto oli tuolloin tärkeä kulttuuri-instituutio, ja sana hänestä alkoi levitä niiden kautta. Pikaisella googlauksella löytää nyt ranskalaisen postituslistan, jolla keskustellaan matkareitistä Etelä-Ranskasta Belgiaan Jandekin Avantoa edeltävälle keikalle, sekä esimerkiksi tiedon siitä, että "kolmas vuosittainen Jandek-cover-versioiden ilta" Pittsburghissa lähestyy.

Helsingin-keikka on Jandekin pitkän uran kymmenes julkinen esiintyminen. Ensimmäinen oli syksyllä 2004 Glasgow'ssa Instal-festivaalilla, ja sen jälkeen niitä on nähty myös Lontoossa, New Yorkissa ja Austinissa Teksasissa. Avannossa nähdään lisäksi päivänäytöksenä yhdysvaltalaisen Chad Reidrichsin ohjaama dokumenttielokuva Jandek on Corwood (2003, 89 min.), jossa Jandek-tuntijat lähestyvät ilmiötä monilta eri suunnilta. Elokuvassa nähdään myös runsaasti Jandekin hienoista levynkansista tuttua kuvastoa, anonyymejä amerikkalaisia pikkukaupunkimaisemia ja riipaisevan hämäriä albumikuvia.

* Kiitämme otsikosta Huuhkaja päivänvalossa -blogia.

Jandek esiintyy Avanto-yökerhossa Gloriassa lauantaina 19. marraskuuta. Dokumentti Jandek on Corwood esitetään Kiasma-teatterissa lauantaina 19. marraskuuta klo 11.30.

http://tisue.net/jandek/

http://www.jandekoncorwood.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Jandek

Liput & tapahtumapaikat | Postituslista | Töihin festivaalille? | Järjestäjät | Pressi & akkreditaatiot | Kauppa | Edelliset Avanto-festivaalit
Kiasma-teatteri Suomen elokuva-arkisto Galleria Huuto MUU Galleria Ateneumin taidemuseo Kuvataideakatemia UMO Jazz House Gloria Porin lastenkulttuurikeskus LG TNT Scandic Radio Helsinki Laitilan Kukko Hostel Erottajanpuisto Kierrätyskeskus Kuusakoski Voima Muoto AVEK Taiteen keskustoimikunta Opetusministeriö Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Mondriaan Foundation Goethe-institut ESEK Hollannin suurlähetystö - The Netherlands Embassy in Finland Art.Austria Nordisk kulturfond Finsk-norsk kulturinstitutt