» In English
Avanto Festival

» Ohjelmakartta

Digitaalinen farmari

Muistatteko vielä Farmersmanualin? Yhtye esitti vuoden 2001 Avannossa Gloriassa unohtumattoman kaoottisen ja surrealistisen noise-setin, joka tuntui ärsyttävän harvinaisen suurta osaa yleisöstä. Lisäksi he pitivät yhteensä 20 tunnin ajan Lasipalatsissa eräänlaisia avoimia harjoituksia. Sessioiden äänitykset päätyivät maailmanhistorian pisimmälle albumille, rla-nimiselle DVD:lle, jolle on koottu Farmersmanualin konserttiesiintymisiä vuosilta 1995-2003 yhteensä noin 93 tuntia! BBC:n yleisöäänestyksessä rla (eli "recent live archive") valittiin vuoden 2003 parhaaksi kokeelliseksi albumiksi.

Farmersmanualin näkyvin hahmo Hiaz eli Mathias Gmachl esiintyi jo ensimmäisessä Avannossa Skot-duon jäsenenä, ja nyt hän saapuu Helsinkiin Monkerias-näyttelyn takana olevan teatteriryhmä Toxic Dreamsin mukana. Hänen ääntä ja videota yhdistävä soolokeikkansa UMO Jazz Housessa on harvinaista herkkua digitaalisen avantgarden ystäville: "Farmersmanualin toiminta jatkuu yhä, mutta viime aikoina olemme toteuttaneet projektejamme lähinnä kuvataidekontekstissa. Halusimme murtautua ulos musiikin esittämiseen liittyvistä 'tunnin mittainen keikka illalla' -tyyppisistä rajoituksista. Toisin kuin esimerkiksi ystäväni Fennesz tai Pita [molemmat esiintyivät Hiazin tavoin Avannossa 2000 - toim.], en itse ole ammattimuusikko osittain siitä syystä, että tämän päivän musiikin tila ja musiikkiteollisuus on, rehellisesti sanoen, pikemminkin masentava kuin innostava toimintaympäristö. Saadaksemme toimintaamme tuoretta energiaa, olemme Farmersin kanssa alkaneet etsiä uusia ympyröitä ja konteksteja. Elämme nyt hypen jälkeisessä itsetutkiskeluvaiheessa. Koko 90-lukuinen hypetys – internetiin, digitaaliseen kulttuuriin ja niihin liittyvien valtavien investointien suuri kupla – sai monet luulemaan uusien ihmeellisten maailmojen avautuvan hetkenä minä hyvänsä. Nykyään kaikki on melkein päinvastoin. En näe kovinkaan usein uusia pinnalle pulpahtelevia ideoita. Rahan voimalla saa mahdollisuuden luoda uusia ideoita. Jos rahaa on vähemmän asioiden toteuttamiseen, päätyy toistamaan vanhoja rutiineja. Tottakai sen voi kokea konservatiivisuutena."

Viime aikoina Hiazia on kiinnostanut äänen fyysinen kokeminen ja huonetilan vaikutus ääneen ja soittamiseen. Analoginen feedback-tekniikka on nyt osa hänen keinovarastoaan laptopilla tehtävän digitaalisen äänenkäsittelyn lisäksi. Näin Hiaz kirjoitti Farmersmanualin tänä vuonna toteuttaman BuckyMedia-näyttelyn katalogitekstissä: "Sen jälkeen kun olin viettänyt vuosia hyvien ystävieni kanssa kuunnellen outoja uusia ääniä, jotka heijastuivat kaikuna digitaalisesta maailmasta, luonto kutsui minua kirjoittamaan uuden luvun Farmersmanualin historiaan (...) Aivan kuten matematiikka on vain muutama sukupolvi sitten irrotettu äidistään eli luonnontieteistä, huomasin myös itse irtautuneeni luonnonympäristön kokemisesta kehoni välityksellä.(...) Kosminen taustasäteily ei ole sellaista kaoottista, jäsentymätöntä noisea kuin miksi perinteinen fysiikka sen haluaa uskotella, vaan mitä voimallisinta,  hämmästyttävän harmonista yhteisääntä, jonka tuottaa aivan kaikki, pienimmästä suurimpaan ja heikoimmasta huippustabiileimpaan."

Hiaz esiintyy Avanto-yökerhossa UMO Jazz Housessa perjantaina 18. marraskuuta.

http://web.fm/twiki-bin/view/Hiaz/FarmersManual

Liput & tapahtumapaikat | Postituslista | Töihin festivaalille? | Järjestäjät | Pressi & akkreditaatiot | Kauppa | Edelliset Avanto-festivaalit
Kiasma-teatteri Suomen elokuva-arkisto Galleria Huuto MUU Galleria Ateneumin taidemuseo Kuvataideakatemia UMO Jazz House Gloria Porin lastenkulttuurikeskus LG TNT Scandic Radio Helsinki Laitilan Kukko Hostel Erottajanpuisto Kierrätyskeskus Kuusakoski Voima Muoto AVEK Taiteen keskustoimikunta Opetusministeriö Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Mondriaan Foundation Goethe-institut ESEK Hollannin suurlähetystö - The Netherlands Embassy in Finland Art.Austria Nordisk kulturfond Finsk-norsk kulturinstitutt