» In English
Avanto Festival

» Ohjelmakartta

kuva: Oliver Gretscher

Ihmisäänen alkemia

Blixa Bargeld (s. 1959) on legendaarisen industrial-yhtyeen Einstürzende Neubautenin vokalisti ja johtohahmo. Tämän lisäksi hänet tunnetaan parhaiten Nick Cave and the Bad Seedsin kitaristina kahden vuosikymmenen ajalta (1984–2003), mutta hän on tehnyt myös mittavan soolouran teatteri- ja elokuvanäyttelijänä mm. Heiner Müllerin ja Wim Wendersin tuotannoissa sekä säveltäjänä, kirjailijana, valokuvaajana, luennoijana ja performanssitaiteilijana.

Dadaistisesta Die Geniale Dilletanten -liikkeestä ja punkin jälkeisestä ilmapiiristä syntynsä saanut, jo neljännesvuosisadan ajan toiminut Einstürzende Neubauten tuli 1980-luvulla tunnetuksi tinkimättömästä metelimusiikistaan ja erikoisista instrumenteistaan, kuten metalliromusta valmistetuista lyömäsoittimista, teollisuustyökaluista ja kotitekoisista elektronisista instrumenteista. Valikoimaan kuuluivat myös katuporat ja muu raskas kalusto. Yhtyeen nihilistinen ote sai julkisuutta vuonna 1984: esiintyminen Lontoon Institute of Contemporary Artsissa päättyi mellakkaan bändin tuhottua esiintymislavan paineilmaporilla ja heitettyä lasipulloja lavalla pyörineeseen sementtimyllyyn, joka syyti lasin sirpaleina yleisön niskaan. Orkesterin nimi ("Sortuvat uudisrakennukset") on viittaus yhtyeen perustamisvuonna 1980 sortuneeseen Berliinin Kongresshalleen, joka edusti dadaisteille 1970-luvun betonibrutalismia pahimmillaan. Vuosien saatossa orkesterin ankara teollisuussoundi on saanut melankolisempia ja runollisempia sävyjä. Yhtyeen tavaramerkiksi muodostuneiden epäinstrumenttien rinnalla on 2000-luvun Neubauten-albumeilla kuultu myös perinteisempiä rock-instrumentteja ja mm. kuivattujen koivunlehtien sointia. Viime vuosina yhtyeen jäsenet ovat yhdessä ja erikseen toimineet aktiivisesti myös näyttämötaiteen kentällä tanssi- ja teatteriesitysten parissa.

Avannossa Blixa Bargeld nähdään ääni- ja performanssitaiteilijan roolissa. Hänen esityksensä Rede/Speech on spoken word -performanssi, jossa kuljetaan kielen ja musiikin rajaseuduilla. Esityksen tekninen kalusto on minimaalinen: mikrofoni, pari efektipedaalia sekä Boris Wilsdorfin miehittämä miksauspöytä lavaa vastapäätä. Bargeld rakentaa näiden elementtien avulla hyvinkin monimutkaisia ja uskomattoman dynaamisia äänimaisemia ja kappaleita, jotka saattavat kertoa kokonaisia tarinoita, mutta peruselementteinä voi olla myös yksittäinen lause, sana tai jopa tavu. Rede/Speech perustuu pitkälti Bargeldin vahvaan läsnäoloon lavalla sekä improvisaatioon. Esityksen rakennetta ei ole suunniteltu ennalta tarkasti, vaan hän astuu lavalle taskussaan muistivihko, johon kirjattujen tarina-aihioiden pohjalta esitys improvisoidaan kerta kerralta uudestaan. Tämä ennalta-arvaamattomuuden elementti tekee näennäisen yksinkertaisesta esityksestä intensiivisen ja vaikuttavan kurkistuksen mestarillisen äänialkemistin laboratorioon.

Antti Autio

Blixa Bargeld esiintyy Kiasma-teatterissa perjantaina 18. marraskuuta klo 19.00.

http://www.blixa-bargeld.com/proj/rede.html

Liput & tapahtumapaikat | Postituslista | Töihin festivaalille? | Järjestäjät | Pressi & akkreditaatiot | Kauppa | Edelliset Avanto-festivaalit
Kiasma-teatteri Suomen elokuva-arkisto Galleria Huuto MUU Galleria Ateneumin taidemuseo Kuvataideakatemia UMO Jazz House Gloria Porin lastenkulttuurikeskus LG TNT Scandic Radio Helsinki Laitilan Kukko Hostel Erottajanpuisto Kierrätyskeskus Kuusakoski Voima Muoto AVEK Taiteen keskustoimikunta Opetusministeriö Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Mondriaan Foundation Goethe-institut ESEK Hollannin suurlähetystö - The Netherlands Embassy in Finland Art.Austria Nordisk kulturfond Finsk-norsk kulturinstitutt