» In English
Avanto Festival

» Ohjelmakartta

Karl-Marx-Stadt Boogie Woogie

Alva Noto eli berliiniläinen Carsten Nicolai jatkaa saksalaisen rytmimusiikin suurenmoista perinnettä. Karl-Marx-Stadtissa (eli nyttemmin uudestaan Chemnitziksi muuttuneessa kaupungissa) varttuneen Nicolain voi huoletta asettaa samaan kunniakkaaseen jatkumoon, jossa edeltäjiä ovat 70-luvun saksalaisen kokeellisen rockin kulmikas motorik-groove, Kraftwerkin perfektionistiset Mensch-Maschin-rytmit tai 90-luvun kölniläinen minimal-tekno, jonka "swinging schaffel" oli pari vuotta sitten eurooppalaisen tanssimusiikin kuuma sana. Kaikkia yhdistää syvä tietoisuus omasta kulttuuriperimästä ja lähes itsestään selvä oletus, että olisi järjetöntä jäljitellä amerikkalaista rytmikäsitystä ja tavoitella epätoivoisesti omassa soitossa sen funkkia, soulia ja groovea, kuten Suomen kaltaisissa pienemmissä musiikkikulttuureissa tapahtuu. Carsten Nicolain pistemäisiksi kilahduksiksi ja huippumataliksi jysähdyksiksi abstrahoitu teknontapainen äänimaisema – kuten hänen saksalaisten edeltäjiensäkin innovatiivinen musiikki – on vaikuttanut suunnattomasti musiikintekijöihin kaikkialla maailmassa, vaikka uusia Detroit-teknon kaltaisia saksalaisen ja amerikkalaisen musiikin fuusioita ei vielä tiettävästi ole putkahtanut esiin.

Carsten Nicolai on myös tuottelias nykytaiteilija, joka tekee geometris-abstrakteja, erittäin pelkistettyjä, suorastaan steriilejä installaatioita ja ääniteoksia. Useimmiten ne tekevät näkyviksi tai korvin kuultavaksi mitä erilaisimpia fysikaalisia ilmiöitä bittivirran rakenteesta lumihiutaleen geometriaan. Näin hän kommentoi töidensä tunneilmaisua brittiläisen Resonance-lehden äänitaidenumerossa, kun haastattelija vertaili hänen kiinnostustaan tieteeseen ja Carl-Michael von Hausswolffin (Avanto 2002, 2005) kiinnostusta rajatietoon: "Minun teokseni perustuvat ennenkaikkea mekaanisiin oivalluksiin, ja siksi pyrin välttämään taiteellista mystifikaatiota. Töitteni mekaaninen rakenne on niin selkeä, että niiden logiikkaa on helppo seurata. Toki niihin liittyy myös emotionaalinen aspekti, mutta se on toissijainen."

Nämä kaksi puolta yhdistyvät Nicolain live-konserteissa, joista eräästä The Wire -lehden kriitikko Kodwo Eshun kirjoitti pistämättömästi kaksi vuotta sitten: "Nicolain vaikutus äänitaidesceneen ei ole ollut järin suuri. Maailmaan ei tarvita kuin yksi mikroäänikontrapunktin maestro, eikä monikaan hänen aivan liian steriileistä seuraajistaan ole kyennyt näkemään funkmetsää kilahduspuilta. Tämä ilta oli oppitunti biletunnelman nostattamisesta. 40 minuutin aikana Nicolai tyrmäsi (ja tämä on muuten kohteliaisuus) yleisön rintalastaa järisyttävillä bassoilla, kirjoituskoneen napsahduksilla sekä kyynelten putoamisen äänillä - kaikki nämä vyörytettyinä rytmisesti niin tiukan, timmin ja terävän kehikon varassa, että se kuulosti päivitetyltä versiolta Mondriaanin Broadway Boogie Woogiesta. Nicolai on visuaalisen plus- ja miinuslaskun mestari. Hänelle ominaiset mustavalkoiset vaaka/pystykuviot käynnistyivät lapsellisen simppeleinä, mutta kasvoivat ja kehittyivät väistämättömällä magiikalla korkeammaksi verkkokalvomatematiikaksi. Eräässä vaiheessa Nicolai pudotti sellaisen klubbauspommin, että mielessäni alkoi hallusinoitua N*E*R*Din kappaleen Truth Or Dare kertosäe. Kun kerroin Nicolaille kokemuksestani, hän vain naurahti kertoessaan tehneensä hieman 'äänisiivousta' ja tunnusti, että kyseisen kappaleen – joka on kotoisin hänen uusimmalta albumiltaan Transform – rytmikuvio on vohkittu Destiny's Childin Bug A Boosta." Odotettavissa on siis selvästikin Avannon kaikkien aikojen vaikuttavimpiin kuuluva maschin-musik-konsertti!

Alva Noto esiintyy Avanto-yökerhossa Gloriassa lauantaina 19. marraskuuta. Carsten Nicolain videoteos Spray esitetään esitetään Avantoscope 2 -näytöksessä Kiasma-teatterissa lauantaina 19. marraskuuta klo 19.00.

http://www.alvanoto.com/

Liput & tapahtumapaikat | Postituslista | Töihin festivaalille? | Järjestäjät | Pressi & akkreditaatiot | Kauppa | Edelliset Avanto-festivaalit
Kiasma-teatteri Suomen elokuva-arkisto Galleria Huuto MUU Galleria Ateneumin taidemuseo Kuvataideakatemia UMO Jazz House Gloria Porin lastenkulttuurikeskus LG TNT Scandic Radio Helsinki Laitilan Kukko Hostel Erottajanpuisto Kierrätyskeskus Kuusakoski Voima Muoto AVEK Taiteen keskustoimikunta Opetusministeriö Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Mondriaan Foundation Goethe-institut ESEK Hollannin suurlähetystö - The Netherlands Embassy in Finland Art.Austria Nordisk kulturfond Finsk-norsk kulturinstitutt