» In English
Avanto Festival

» Ohjelmakartta

TV pähkinänkuoressa

Sheena Macrae on kanadalais-brittiläinen videotaiteilija, jolta nähdään Avannossa installaatio Dallas sekä kaksi lyhyttä teosta Avanto-yökerhossa. Macraen käsitteellistä taidetta on verrattu sellaisiin tekijöihin kuin Christian Marclay ja Douglas Gordon, mutta aivan oman sävynsä sille antaa hänen laaja kokemuksensa työskentelystä massamediassa: hän on tehnyt äänen jälkikäsittelyä mm. Warner Brothersilla, Twentieth Century Foxilla, MGM Televisionilla, Universalilla, Disneyllä ja Cartoon Networkillä. Avannossa nähtävät työt olivat lokakuussa esillä Lontoossa Retro Continuity -nimisessä yksityisnäyttelyssä. Alla on näyttelyn yhteyteen kirjoitettu esittelyteksti, jonka tekijä on lontoolainen taiteilija, kriitikko ja kuraattori Patricia Ellis.

Television kultainen jumala on kiehtovin kaikista. Kollektiivisen kulttuurimme yhdessäpitävä voima pohjautuu fiktioon. Sijaiselämyksinä koetut juonikuviot muodostuvat elämän kiintopisteiksi, ja kokonaiset kansakunnat kerääntyvät jännittämään monumentaalisia epähetkiä jäädäkseen epätodellisen eskapismin talutusnuoraan. Kukaan ei enää muista kuka yritti murhata paavin, mutta se ei unohdu kuka ampui JR:ää. Tapahtuman mieleenpainuvuus johtuu sen kaavanmukaisesta rakenteesta.

Eeppisten tarinoiden ytimessä on aina yksittäinen pysäyttävä hetki. Aivan kuin koko universumia pitäisivät koossa videoeditoinnin leikkauskohdat, ja videonauhan pienin yksikkö, yksi sekunnin kolmanneskymmenesosan pituinen freimi, voisi paljastaa sen totuudet kaikessa fragmentoituneessa, käsittämättömässä loistossaan. Tällaisia tuntemuksia ei voi kielen avulla kuvata, sillä niiden valtakunta on metafyysinen ja aineeton. Paikka, joka muistuttaa kovasti tv-ruutuasi. Kenties Sheena Macraella on näkijän taipumuksia; ainakin hänellä on ällistyttävä kyky paljastaa eeppisten tarinoiden syvin olemus.

Macraen videoita voisi osuvimmin kuvata “tiivistyksiksi”: massiivisissa editointitaidonnäytteissään hän remiksaa elokuvat miniatyyreiksi, jotka kuitenkin vaikuttavat lyhentämättömiltä. Hyvä esimerkki on tasan minuutin mittaiseksi leikattu Pulp Fiction. Hänen kompressoidut saagansa tuottavat saman efektin kuin pikaluku: mielikuvat syöksyvät ohitse tiiviinä jatkumona, jossa huomiota kiinnitetään vain kaikkein olennaisimpiin elementteihin. Macraen tapa nopeuttaa asioita saa paradoksaalisesti aikaan tunteen niiden hidastumisesta. Hänen välineensä on video, mutta kokemus muistuttaa enemmän lehtiön reunaan tehtyä, plärättävää piirrosanimaatiota. Soundtrack-musiikin aikaa vievien tehokeinojen, holtittoman runsaan kuvallisen ilmaisun ja henkisten hengähdystaukojen puuttuessa Macraen elokuvalliset "uudelleenmasteroinnit" purkavat kokemuksen pelkäksi informaatioksi: uuden esitystavan myötä tuttu muuttuu oudoksi ja genre-elokuvan genremäisyys alkuperäistäkin tiukemmin pakatuksi. Pikavauhtinen Pulp Fiction muuttuu raivokkaan hyperväkivaltaiseksi piirrossarjaksi, joka yltää vain hiukan korkeammalle kuin jos elokuvan korkeaoktaaniseen teemakappaleen olisi tehty oma yliampuva musiikkivideonsa. Tuloksena on mainos, joka kertoo tuotteesta enemmän kuin elokuvan alkuperäinen traileri ja riisuu paljaaksi Hollywoodin laskelmoivan rahantekokoneen parhaimmillaan.

Eeppinen tarina rakentuu ikivanhan kaavan mukaan: se on pitkäksi melodramaattiseksi kronikaksi venytetty mielikuvacrescendo, jota kasvatetaan kohti keskeistä kliimaksia. Drinkissä Macrae remiksaa Dallasin kokonaisen tuotantokauden niin, että kaikki dramaattiset käänteet katoavat. Keskittyen yksinomaan miljardööriranchin elämään ja tunnelmiin, Macrae punoo kokoon teksasilaistyylisen ryypiskelysession, joka kestää seitsemän minuuttia – tasan sen ajan, joka USA:ssa mahtuu kahden mainoskatkon väliin. Sarjan formaatista tutuksi tulleeseen tapaan Drinkissä näytetään ensin ulkokuvia ylellisestä ympäristöstä ja sen jälkeen zoomataan sisätiloissa tapahtuviin juominkeihin. Dialogi on leikattu täysin käsikirjoitetun oloiseksi keskusteluksi, joka pyörii vain ja ainoastaan alkoholinkäytön ilojen ympärillä. Riisuessaan tv-sarjan yltä sen kiemuraiset juonikuviot, Drink kykenee tislaamaan esiin saippuaoopperan ydinmehun ja vapauttamaan sen turruttavan glamourin nautiskeltavaksi ilman häiriötekijöitä.

Macrae on jatkanut Dallasin materiaalin käyttöä useaan otteeseen. Hänen täysimittaisessa Dallas-teoksessaan sarjan fantasiakudelma on dekonstruoitu yhdeksi 50-minuuttiseksi jaksoksi. Kaikki kahdeksantoista vuonna 1980 esitettyä jaksoa on haalistettu läpikuultaviksi kerroksiksi, ja kun ne heijastetaan valkokankaalle samanaikaisesti, Charlene Tilton ja kumppanit näyttäytyvät aavemaisina hahmoina, jotka kummittelevat Victoria Principalin ”kuka ampui JR:ää” -painajaisessa. Siinä Macraen jälkikäsittely alkaa saumattomasti siirtyä psykoanalyysin ja vihjailevuuden puolelle. Aika ja paikka katoavat, kun ”todellisuuden” eri tasot limittyvät raivostuttavaksi sumuksi: JR:n murhayritys, Sue Ellenin alkoholismi, Miss Ellien syöpä, Lucyn ja Mitchin häät, Pamin uskottomuus, Bobbyn vallanhimo. Teknisen häiriön estetiikka heijastaa tunne-elämän syvää kriisiä, joka kieppuu samassa syöksykierteessä kuin katsojakunnan hämärät muistikuvat. Tuskallista, mutta samalla niin lumoavan kaunista.

Kuin huume tai jalokivi: tv-ruudun kokoinen maailmankaikkeus. Ergonominen, täydellinen, elämää suurempi.

Sheena Macraen videoinstallaatio Dallas (2004, 50 min.) Galleria Huudossa perjantaista 18. marraskuuta sunnuntaihin 20. marraskuuta klo 12-18.

Macraen videot Fiction In One Minute (2000, 1 min.) ja Drink (2004, 7 min.) esitetään Avanto-yökerhossa UMO Jazz Housessa perjantaina 18. marraskuuta.

www.sheenamacrae.com

Liput & tapahtumapaikat | Postituslista | Töihin festivaalille? | Järjestäjät | Pressi & akkreditaatiot | Kauppa | Edelliset Avanto-festivaalit
Kiasma-teatteri Suomen elokuva-arkisto Galleria Huuto MUU Galleria Ateneumin taidemuseo Kuvataideakatemia UMO Jazz House Gloria Porin lastenkulttuurikeskus LG TNT Scandic Radio Helsinki Laitilan Kukko Hostel Erottajanpuisto Kierrätyskeskus Kuusakoski Voima Muoto AVEK Taiteen keskustoimikunta Opetusministeriö Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Mondriaan Foundation Goethe-institut ESEK Hollannin suurlähetystö - The Netherlands Embassy in Finland Art.Austria Nordisk kulturfond Finsk-norsk kulturinstitutt