» In English
Avanto Festival
Monkerias

Lasten Avanto

Mikä se on?

Viikonlopputapahtuma, jossa on sekä lasten, varhaisnuorten että aikuisten tekemiä videoita, elokuvia, musiikkia, äänitaidetta, kuvataidetta ynnä muuta! Ja työpajoissa voi itse tehdä cd-kansia, jotka julkaistaan. Sekä rakentaa soittimia, joilla pääsee soittamaan konserttiin Kiasma-teatterissa.

Milloin?

Lauantaina ja sunnuntaina 19.-20. marraskuuta. Tarkempi aikataulu löytyy tämän lehden takakannesta ja tapahtumapaikkojen osoitteet takakannen toiselta puolelta. Perjantaina 18. marraskuuta on myös videoesitys koululuokille.

Kuka sinne voi tulla?

Eniten Lasten Avanto varmaankin kiinnostaa 7-14-vuotiaita, mutta muunkin ikäiset ovat tietenkin tervetulleita! Tapahtuman eri osat on tarkoitettu hiukan eri ikäisille lapsille ja varhaisnuorille. Ohjelman päätön huumori ja erikoiset elämykset voivat innostaa myös monia aikuisia.

Työpajat, joissa tehdään CD-kansia ja soittimia vanhoista kodinkoneista, on tosin tarkoitettu vain 9-12-vuotiaille, koska 7-vuotiaita ja 14-vuotiaita olisi liian hankalaa opettaa yhdessä. Monkerias-näyttelyä suositellaan yli 10-vuotiaille, mutta nuoremmatkin voivat kokeilla ovatko Liisan seikkailut ihmemaassa heille sopivan hulluja.

Monkerias
Staalplaat Soundsystemin käsittelemiä pölynimureita
Vinku ja Suhinan soittimia (kuva: Julia Salli)

Maksaako se jotain?

Kaikki tapahtumat Kiasmassa ja Ateneumissa ovat ilmaisia alle 15-vuotiaille. Monkerias-näyttely peräti alle 18-vuotiaille. Vain elokuvaesitys Tri T:n 5000 sormea elokuvateatteri Orionissa on maksullinen, tosin aika halpa: 2 euroa alle 12-vuotiailta ja 3,50 euroa alle 15-vuotiailta.

Monkerias-näyttely?

Monkerias on itävaltalaisen taiteilijaryhmän näyttely, joka muistuttaa seikkailurataa tai arvoitusleikkiä. Se perustuu kirjoihin Liisan seikkailut ihmemaassa ja Liisan seikkailut peilimaailmassa. Mukana on esimerkiksi puhuvia huonekaluja, karuselli jollaista ei löydy suomalaisista huvipuistoista ja muuta ihmeellistä. Näyttely on on dubattu suomeksi, ja se on esillä Kiasmassa kolmen päivän ajan (joka päivä kello 10-20.30 perjantaista 18. marraskuuta sunnuntaihin 20. marraskuuta).

Entä ne työpajat?

Työpajat pidetään lauantaina Ateneumissa, viiden minuutin kävelymatkan päässä Kiasmasta. Soitintyöpajassa rakennetaan instrumentteja vanhoista kodinkoneista kuten pölynimureista ja vatkaimista. Työpajan osallistujat esiintyvät Kiasma-teatterissa yhdessä sen vetäjien kanssa seuraavana iltana. Vetäjät ovat hollantilainen taiteilija Geert-Jan Hobijn ja saksalainen taiteilija Carsten Stabenow. Heidän yhteinen taiteilijanimensä on Staalplaat Soundsystem eli Teräslevydeejiit. Mukana on tulkkaamassa suomalainen taiteilija Vappu Rossi. Työpajassa tehdyt soittimet saa halutessaan omakseen!

Toisessa Ateneumin työpajassa tehdään kansikuvia Avanto-festivaalin cd-levyyn, jolla ovat mukana kaikki Lasten Avannon ja koko Avanto-festivaalin esiintyjät (aikuiset ja lapset). Kaikki kannet julkaistaan seuraavana päivänä, ja niiden tekijät saavat omakseen Avanto-cd:n, jossa on itse tehty kansikuva. Työpajan vetää Vappu Rossi.

Työpajojen ilmoittautumisohjeet ovat täällä ja tapahtuma-ajat täällä.

Kuka esiintyy konserteissa?

Vinku ja Suhina on porilainen kolmasluokkalaisten yhtye, jossa soittavat Pauliina Alasorvari, Emilia Elgfors, Milla Kuparinen, Roosa Ollonqvist, Anni Risunen, Julia Salli ja Roosa Salokangas. Yhtye on syntynyt Porissa järjestetyssä työpajassa. Työpajalaisten mukana Helsinkiin tulevat sen vetäjät, muusikot Alpo Nummelin, Mika Rättö ja Manna Forsten. Alpo on rakentanut yhtyeen soittimet kierrätysromusta, ja he ohjaavat yhdessä yhtyeen improvisointia. Vinku ja Suhina on rajua ja herkkää!

Kuvassa vasemmalla Sudden Infantin Joke Lanz

Ateneumin työpajan yhtyeen soittajia emme vielä tiedä, sillä ilmoittautumisia työpajaan otetaan vielä vastaan. Työpajan vetäjät Teräslevydeejit ovat kuitenkin jo keksineet yhtyeelle nimen: Helsingin filharmekaaninen nuoriso-orkesteri.

Sudden Infant eli Äkillinen lapsi on sveitsiläisen Joke Lanzin yhden miehen yhtye. Joke on tehnyt humoristista melumusiikkiaan jo melkein 20 vuotta. Hän sanoo: "Lapset ovat hyvin kiinnostuneita asioista, joita he eivät pysty ymmärtämään. Joskus heidän täytyy rikkoa tavaroita nähdäkseen kuinka ne toimivat. Minä yritän päästä takaisin juurille eli lapsen alkuvoiman lähteille. Haluan hajottaa musiikin ja koota sen uudelleen omalla tavallani."

Konserttien tapahtuma-ajat näet ohjelmakartasta. Kaikki konsertit ovat Kiasma-teatterissa.

Millaisia elokuvia ja videoita esitetään?


Tri T:n 5000 sormea

Intersektor pulassa

Elokuvateatteri Orionissa esitetään vanha, mutta vauhdikas, mutta eriskummallinen, mutta hulvattoman hauska amerikkalainen fantasiamusikaali Tri T:n 5000 sormea vuodelta 1953. Elokuvan sankarina on pieni Bart-poika ja hänen tyrannimainen pianonsoitonopettajansa Tohtori Terwilliker. Tohtori T:n unelmana on saada 500 lasta soittamaan yhtä aikaa hänen jättiläispianoaan taukoamattomalla tahdilla kellon ympäri. Tämä myös aikuisyleisön suurta suosiota edelleen nauttiva klassikko on täynnä tärähtäneitä, mutta sympaattisia hahmoja, ällistyttäviä lavasteita ja hienoa musiikkia. Elokuvaa on syystäkin kutsuttu "tulevaisuuden ihmemusikaaliksi". Jos Jali ja suklaatehdas oli mielestäsi "ihan ok", niin Tri T:n 5000 sormea on enemmän!

Tri T:n 5000 sormea esitetään elokuvateatteri Orionissa sunnuntaina 20. marraskuuta klo 16.00. K7.

Hulluimmat videot -niminen videoesitys Kiasma-teatterissa on yksi Lasten Avannon kohokohdista. Siinä nähdään 17 uskomattoman hienoa suomalaisten 6-14-vuotiaiden tekemää videota. Mukana on esimerkiksi naurupommeja, mielikuvitusmyllerrystä, ihmeellisiä näkyjä ja villiä sekoilua. Hulluimmat videot ovat:

Venla Ala-Vähälä: Elävät lelut (2005, 2 min 41 sek)
Tapio Asikainen, Hentter Eloranta, Lotta Kokkonen, Antti Laaksonen, Antti Liimatta, Sofia Lonka, Simo Manninen, Emma Meklin, Noora Merta, Simo Noponen, Aleksi Partanen, Jenna Tarima, Samu Tervonen: Zabor vastaan Nerissa (2004, 2 min 12 sek)
Jenni Heinonen ja Veera Nikkilä: Lasia-ohjelma (2003, 4 min)
Josefiina Hokkanen ja Johannes Kosonen: Stuntman (2005, 3 min)
Kaisa Häkkinen, Jaakko Karjalainen, Kalle Karvonen, Joni Kuronen, Eemil Mattila, Aki Närhi, Nea Summanen ja Milla Tukiainen: Intersektor pulassa (2004, 1 min 30 sek) musiikki: Kalle Karvonen
Vincent Kinnunen: Harjoitus 007 (2005, 4 min 39 sek)
Johannes Kosonen ja Joonas Hokkanen: Painajainen Simos Streetillä (2005, 4 min 30 sek)
Elmo Lahti: Elmon elämää 2 (2005, 4 min 30 sek)
Heidi Lundberg, Johannes Mollberg ja Veera Nikkilä: Kesäyllätys(2004, 1 min 50 sek)
Kerttu Matinpuro: Pääsiäinen (2004, 1 min)
Henri Nikkilä: Puku-Draama (2005, 1 min)
Elisa, Elina ja Erik Pursiainen: Barbien tarina (2005, 3 min)
Emilia Sarelo, Victor Sund, Amar Taha ja Viivi Valokainen: Kerro terveiset lapsille (2004, 50 sek)
Sonja Sassi: Winnie Le Pooh, A Lemon And Honey (2005, 3 min 15 sek)
Leo Taanila: Korttihait, osa I (2004, 55 sek)
Eeva ja Liisa Timonen: Kauhistuksen kaupungin vaarallisin tapahtuma (2003, 3 min 25 sek)
Pyry Weckman: Pyryn kasvivideo (2005, 5 min)

Zabor vastaan Nerissa on tehty Sulkavan ala-asteen 4A-luokalla pidetyssä animaatiopajassa ja Intersektor pulassa Hurissalon ala-asteen 1-2-luokilla pidetyssä animaatiopajassa. Pajojen vetäjinä toimivat Karoliina Leisti ja Markus Pulkkinen. Kesäyllätys ja Kerro terveiset lapsille on tehty Narrin näyttämön kesäleirillä Helsingissä 2004.

Hulluimmat videot esitetään Kiasma-teatterissa perjantaina 18. marraskuuta klo 10.00 (koululaisesitys) ja lauantaina 19. marraskuuta klo 17.30. Esityksen kesto on noin 50 minuuttia. Pyrimme saamaan mahdollisimman monet tekijöistä paikalle lauantain esitykseen.

 

Lisää tietoa Lasten Avannon aikuisista taiteilijoista:
» Monkerias
» Staalplaat Soundsystem
» Sudden Infant

Liput & tapahtumapaikat | Postituslista | Töihin festivaalille? | Järjestäjät | Pressi & akkreditaatiot | Kauppa | Edelliset Avanto-festivaalit
Kiasma-teatteri Suomen elokuva-arkisto Galleria Huuto MUU Galleria Ateneumin taidemuseo Kuvataideakatemia UMO Jazz House Gloria Porin lastenkulttuurikeskus LG TNT Scandic Radio Helsinki Laitilan Kukko Hostel Erottajanpuisto Kierrätyskeskus Kuusakoski Voima Muoto AVEK Taiteen keskustoimikunta Opetusministeriö Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Mondriaan Foundation Goethe-institut ESEK Hollannin suurlähetystö - The Netherlands Embassy in Finland Art.Austria Nordisk kulturfond Finsk-norsk kulturinstitutt