» In English
Avanto Festival

» Ohjelmakartta

Psykomaantiedettä

Esitys koostuu kolmesta näennäisen erilaisesta, mutta huippuviihdyttävästä uudesta videoteoksesta. Ne ovat musiikkivetoisia avoimen subjektiivisia "dokumentteja" ajasta ja paikasta. Yhdistävänä linkkinä niiden välillä voidaan saivarrella ajatuksilla paikasta/epäpaikasta, utopiasta/dystopiasta tai vaikkapa kollektiivisesti alitajuisista maantieteellisistä rakenteista. Kuulostaako hämärältä? No panic.

Ortem

Wieniläisen Dariusz Krzeczekin järisyttävä Ortem on yksinkertaisesti kauneinta kuvausta metroasematunneleiden rakenteista, hisseistä, ilmastointikäytävistä ja odotuslaitureista miesmuistiin. Teoksen aiheena on metrojärjestelmän maanalainen arkkitehtuuri ja sen tiedostamaton vaikutus arkipäiväämme. Ohjaaja itse kutsuu teostaan vaatimattomasti "abstraktiksi esseeksi". Metron äänimaisemia, kenttä-äänityksiä ja elektroniikkaa yhdistävästä elokuvamusiikista vastaa Radian-yhtyeestä tuttu Stefan Németh.

SEVnet
Al Qasr, Bahriyah Oasis, Egypt, 2005

Pekka Sassin ja Anton Nikkilän SEVnetin ideana on ajatuskoe: "mitä me, kokeellisen elokuvan ja musiikin tekijät, tekisimme jos emme eläisikään Tietoyhteiskunta Suomessa vaan maailmanvallankumouksen jälkeisessä Langattomien Yhteyksien Neuvostotasavaltojen Liitossa, jossa niin informaatio kuin raha ovat sekä ilmaisia että vapaita? Millaisia elokuvia ja millaista musiikkia tekisimme, jos olisimme neuvostotaiteilijoita vuonna 2005?"

Esitys päättyy Carl Michael von Hausswolffin ja Thomas Nordanstadin uunituoreeseen visioon egyptiläisestä keitaasta, joka muinoin oli valtameren pohja. Seudulla ei ole satanut tiettävästi yli 5000 vuoteen, joten kaikki sen elinvoima on riippuvaista pohjavedestä. Hausswolffin staattisen kaunis musiikki sitoo yhteen Nordanstadin tallentamat kuvat elämän karummasta puolesta. Dokumentaarisen elokuvan puhdasta runoutta.

 

Dariusz Krzeczek: Ortem (2004, Itävalta, 20 min)
Pekka Sassi & Anton Nikkilä: SEVnet (2005, Suomi, 24 min)
Carl Michael von Hausswolff & Thomas Nordanstad: Al Qasr, Bahriyah Oasis, Egypt,2005 (2005, Ruotsi, 20 min)

Psykomaantiedettä-esitys Kiasma-teatterissa sunnuntaina 20. marraskuuta klo 13.30.

Liput & tapahtumapaikat | Postituslista | Töihin festivaalille? | Järjestäjät | Pressi & akkreditaatiot | Kauppa | Edelliset Avanto-festivaalit
Kiasma-teatteri Suomen elokuva-arkisto Galleria Huuto MUU Galleria Ateneumin taidemuseo Kuvataideakatemia UMO Jazz House Gloria Porin lastenkulttuurikeskus LG TNT Scandic Radio Helsinki Laitilan Kukko Hostel Erottajanpuisto Kierrätyskeskus Kuusakoski Voima Muoto AVEK Taiteen keskustoimikunta Opetusministeriö Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Mondriaan Foundation Goethe-institut ESEK Hollannin suurlähetystö - The Netherlands Embassy in Finland Art.Austria Nordisk kulturfond Finsk-norsk kulturinstitutt