» In English
Avanto Festival

» Ohjelmakartta

Never Been to Merle (Black as Acheron Mix)
Navy Blue of India (Nanda Mix)
Anglophobia (Punkawallah mix)
Economist Descending a Staircase
Pasolini Suprabatham
Hindu Pushups
Hindustan X (Pardesi suitcase mix)
Electroclash Wojnarowicz
East Village Maxi Mantra

Kamerakynä

Ruotsissa asuvan David Kalalin videoklippien kuvasto sijoittuu usein intialaisen populaarikulttuurin tiheimpään ytimeen, Bollywood-elokuvaan. Rinnastamalla spontaanilla tyylillä pateettista melodraamaa, taidehistoriaa ja discohilettä Kalal luo fiktiivisen vaihtoehtotodellisuuden, joka ei ole koskaan ollut olemassa muualla kuin hänen lyhyissä pamfleteissaan.

Suvereenilla tyylitajullaan Kalal toteuttaa käytännössä Alexandre Astrucin vuonna 1948 lausumaa ideaalia tulevaisuuden kokonaisvaltaisesta caméra-stylosta, ”kamerakynästä”, nyt vain välineenä ovat editointilaitteet: ”Taiteessa, jossa pätkä filmiä ja ääntä pannaan pyörimään niin, että niistä, tietyn muodon ja tietyn tarinan (tarina ei kyllä ole kovinkaan välttämätön) puitteissa rakentuu elämänkatsomus, ei mitenkään voida teoksen suunnittelijaa ja kirjoittajaa erottaa toisistaan.”

Taiteilijan omin sanoin:

Never Been to Merle (Black as Acheron Mix) 4:23

Teoksessa käytetään kuvamateriaalia Alan Kordan tuottamasta ja Joseph von Sternbergin ohjaamasta, keskeneräiseksi jääneestä 1930-luvun elokuvasta Minä, Claudius. Elokuvan tuotanto jouduttiin keskeyttämään Merle Oberonin jouduttua auto-onnettomuuteen, jossa hän lensi tuulilasin läpi.

Navy Blue of India (Nanda Mix) 4:09

Puhelu ajautuu harhateille mantereiden, värioppien, elokuvateattereiden ja ääniraitojen välille. Kuten rouva Diane Vreeland sanoi: ”Laivastonsininen on Intian pinkkiä.”

Anglophobia (Punkawallah mix) 8:56

”Kukaan ei tiedä tarkkaan, paljonko Isossa-Britanniassa on homoseksuaaleja, mutta yleisen arvion mukaan joka kahdeskymmenes briteistä. On totta, että ranskalaiset kutsuvat sodomiaa nimellä ’le Vice Anglais’, siis englantilaiseksi paheeksi, mutta ilman luotettavia tilastotietoja voimme sivuuttaa väitteen pelkkänä ANGLOFOBIANA.”

Economist Descending a Staircase 5:50

Marcel Duchampin teosta Alaston laskeutuu portaita (nro 2) mukaillen.

Pasolini Suprabatham 14:33

Aliköyhälistö kohtaa alistetut puoliurbaanien tilojen, queer-katsojuuden, keskenään tanssivien poikien ja neorealismin yhteentörmäyksessä Anna Magnanin ja M. S. Subbalakshmin vastatessa vokaaliosuuksista.

Hindu Pushups 5:02

Olet ruosteessa – vanha huora on ruosteessa... ja ainoa hoitokeino on Megan Mullally -tyyppinen tiukka hindupunnerruskuuri.

Hindustan X (Pardesi suitcase mix) 7:11

Vuodelta 1995 peräisin olevan Hindustanin – Etelä-Aasian ensimmäisen queer-musiikkivideon – kymmenvuotisjuhlaa kunnioittava remix-versio.

Electroclash Wojnarowicz 5:05

Uudelleenlämmittely sulautuu mash up -versioon, video valokuvaukseen ja kasarinostalgia vuosikymmenen todelliseen, koruttomaan poetiikkaan.

East Village Maxi Mantra 3:15

”Teidän ylhäisyytenne, hyvät naiset ja herrat, englanninkielinen virsi esitetään nyt väliajan jälkeen heti musiikin alkaessa uudelleen.”

David Kalalin Kalalabad Vol I esitetään Kiasma-teatterissa sunnuntaina 20. marraskuuta klo 16.30. Kalal esittelee näytöksen.

http://indianelectronica.com/

Liput & tapahtumapaikat | Postituslista | Töihin festivaalille? | Järjestäjät | Pressi & akkreditaatiot | Kauppa | Edelliset Avanto-festivaalit
Kiasma-teatteri Suomen elokuva-arkisto Galleria Huuto MUU Galleria Ateneumin taidemuseo Kuvataideakatemia UMO Jazz House Gloria Porin lastenkulttuurikeskus LG TNT Scandic Radio Helsinki Laitilan Kukko Hostel Erottajanpuisto Kierrätyskeskus Kuusakoski Voima Muoto AVEK Taiteen keskustoimikunta Opetusministeriö Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Mondriaan Foundation Goethe-institut ESEK Hollannin suurlähetystö - The Netherlands Embassy in Finland Art.Austria Nordisk kulturfond Finsk-norsk kulturinstitutt