» In English
Avanto Festival

» Ohjelmakartta

Stiletto Studios : Formel Super VIII
Notorische Reflexe : Fragment Video
Hormel/Bühler: Geld
Die Tödliche Doris: Berliner Küchenmusik
Maye & Rendschmid : Without Love there is no Death
Butzmann & Kiesel : Spanish Fly
Christoph Doering : 3302–Taxi Film
Brand & Maschmann : E Dopo?
Ika Schier : Wedding Night

Nerokkaat harrastelijat

Musiikissamme ei enää ole säveliä, eikä ole väliä millaisia ääniä siinä on: tärkeää on vain se mitä se on ja että se on puolueellista” – Blixa Bargeld kirjassa Geniale Dilletanten ("Nerokkaat diletantit", Merve, 1982).

1980-luvun alussa muurilla eristetty Länsi-Berliini oli saareke dekadenssia keskellä DDR:ää. Klubi- ja baarikulttuuri kukoisti kaupungissa, joka eli öisin. Halpa ja jo 80-luvun alussa vanhentunut super 8 mm -filmiformaatti oli Berliinissä elokuvallinen vastine punkille. Kameroita ja projektoreita löytyi kirpputoreilta pilkkahintaan, ja esityksiä oli helppo virittää spontaanisti mitä rähjäisimpiin loukkoihin. Länsi-Berliinin underground-taiteessa muusikot, valokuvaajat, kuvataiteilijat ja elokuvantekijät tekivät yhteisiä projekteja hillittömällä tahdilla. Underground-elokuvan tekemisestä tuli kehäpäätelmän kaltainen kiertokulku: elokuvantekijät, jotka useimmat olivat itsekin muusikoita alkoivat kuvata kollegoidensa esityksiä, joissa puolestaan esitettiin heidän ystäviensä... ”Meistä tuli yöeläjiä: mustiin pukeutuvia, cooleja, kalpeita, kaiken muun yläpuolella leijailevia. Rankka elämäntapa vaati keinotekoisia piristeitä, varsinkin amfetamiinia”, muistelee elokuvantekijä Rolf S. Wolkenstein.

Parhaimmat näistä elokuvista olivat tummia apokalyptisia visioita, jotka sekoittivat erilaisia tekniikoita keskenään radikaaleiksi muotokokeiluiksi. Musiikki, performance ja happening sulautuivat yhdeksi lukuisissa super 8mm -klubitapahtumissa (mm. legendaarisissa Risikossa ja S.O. 36:ssa), ja vuoden 1982 Interfilm 1:ssä, joka oli ensimmäinen super 8 mm -festivaali. Suurin osa tästä ylpeän ”amatöörimäisestä” liikehdinnästä jäi ainoastaan pienen aikalaispiirin tietoisuuteen muutamaa poikkeusta (Einstürzende Neubauten, Malaria) lukuunottamatta.

Christoph Doering: 3302- Taxi Film (1979, 14:35)
Butzmann & Kiesel: Spanish Fly (1979, 4:42)
Maye & Rendschmid: Ohne Liebe gibt es keinen Tod (1980, 4:28)
Brand & Maschmann: E Dopo? (1981, 3:15)
Hormel/Bühler: Geld (1982, 4:10)
Die Tödliche Doris: Berliner Küchenmusik (1982, 5:17)
Stiletto Studios: Formel Super VIII (1983, 1:49)
Notorische Reflexe: Fragment Video (1983)
Ika Schier: Wedding Night (1982/2004, 3:56)

Kaikki esitettävät elokuvat ovat peräisin Monitorpop Entertainmentin julkaisemalta loistavalta dvd/cd/kirja-antologialta Berlin Super 80: Music & Film Underground Berlin (West) 1978 – 1984. Avanto suosittelee!

Yhdeksän Berlin Super 80 -elokuvaa Avanto-yökerhossa Gloriassa lauantaina 19. marraskuuta.

http://www.springerin.at/dyn/heft_text.php?textid=1594&lang=en

Liput & tapahtumapaikat | Postituslista | Töihin festivaalille? | Järjestäjät | Pressi & akkreditaatiot | Kauppa | Edelliset Avanto-festivaalit
Kiasma-teatteri Suomen elokuva-arkisto Galleria Huuto MUU Galleria Ateneumin taidemuseo Kuvataideakatemia UMO Jazz House Gloria Porin lastenkulttuurikeskus LG TNT Scandic Radio Helsinki Laitilan Kukko Hostel Erottajanpuisto Kierrätyskeskus Kuusakoski Voima Muoto AVEK Taiteen keskustoimikunta Opetusministeriö Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Mondriaan Foundation Goethe-institut ESEK Hollannin suurlähetystö - The Netherlands Embassy in Finland Art.Austria Nordisk kulturfond Finsk-norsk kulturinstitutt