» In English
Avanto Festival

» Ohjelmakartta

Lauren Cook: Altitude Zero
Aurelie Doutre: Disko Bay
Barbara Doser & Kurt Hofstetter: You Breathe Life Into My Bosom, Oleander
Ben Rivers: The Hyrcynium Wood
Wenhua Shi: Endless
Siegfried A. Fruhauf: Mirror Mechanics
Peter Tscherkassky: Instructions for a Light and Sound Machine
Max Hattler: Collision
Michaela Schwentner: Tester
Pekka Sassi: Bird
Chris Coleman: Modern Times
Louise Bourque: L`Eclat du Mal
James Holcombe: Harrow Substation
Frédérique Devaux: K [Desert]
Dariusz Krzeczek: Luukkaankangas
Kirsten Winter & Gerd Gockell: Restored Weekend
Chris Kennedy: 4x8x3
Shon Kim: Latent Sorrow
Matt Hulse: Replay
Ian Helliwell: Get Set

Avantoscope 1

Lauren Cook: Altitude Zero (2004, Yhdysvallat, 5 min.)

Iowan yliopistossa elokuvaa opiskeleva Cook analysoi ja rekonstruoi legendaariseen Atlantin ylittäneeseen lentäjään Amelia Earhartiin liittyvän filmimateriaalin kerrostumia.

Aurelie Doutre: Disko Bay (2004, Sveitsi, 11,5 min.)

Ranskassa syntyneen ja nykyisin Genevessä vaikuttavan, projektionistina ja Super 8 -aktivistina tunnetun Aurelie Doutren kiehtova tutkielma Grönlannin jääkentistä on toteutettu time-lapse-tekniikalla. Doutre yhdistää jäisiin maa- ja merimaisemiin käsin maalattuja animaatiojaksoja.

Nancy Jean Tucker: Returning (2005, Yhdysvallat, 3,5 min.)

Los Angelesissa asuvalla Tuckerilla on kokemusta niin valokuvauksesta, tv-työstä, elokuvasta kuin animaatiostakin. Returningissa pienten yksityiskohtien kautta hahmotellut henkilöt ja tapahtumat paljastavat elämän kauneuden, surullisuuden ja turhuuden.

Barbara Doser & Kurt Hofstetter: You Breathe Life Into My Bosom, Oleander (2005, Itävalta, 10 min.)

Doser ja Hofstetter ovat tehneet yhteistyötä jo usean elokuvan verran. Wieniläisten taiteilijoiden tuorein yhteinen teos hyödyntää audio- ja videofeedbackia ja jatkaa heidän 1990-luvun puolivälissä aloittamaansa vaikuttavien, pääasiassa abstraktien mustavalkoelokuvien Para Structures -sarjaa.

Ben Rivers: The Hyrcynium Wood (2005, Iso-Britannia, 3 min.)

Rivers on yksi Brightonin kinemateekin perustajista. Hän käyttää töissään käsin kehitettyä mustavalkoista 16 millimetrin filmiä, joka on materiaalina myös tässä hänen uusimmassa, cinemascope-muotoon Sussexin metsissä ja hylätyillä maatiloilla kuvatussa elokuvassaan. Jälkituotanto – tässä tapauksessa tuhoutuneen filminegatiivin pelastusoperaatio – on tehty tietokoneella.

Mika Taanila: Optinen ääni (2005, Suomi, 6 min.)

Yksi suomalaisen kokeellisen elokuvan kantavista voimista ja Avannon perustajajäsen keskittyy uusimmassa työssään kanadalaisen [the user]-duon teokseen Symphony #2 for Dot Matrix Printers. Elokuvan äänimaailma on kokonaisuudessaan peräisin matriisipistekirjoittimista koostuneen automaattiorkesterin musisoinnista.

Wenhua Shi: Endless (2005, Yhdysvallat/Kiina/Taiwan, 9,5 min.)

Lääketieteellisen koulutuksen saanut Wenhua Shi aloitti ääni- ja elokuvakokeilut kotikaupungissaan Wuhanissa Kiinassa. Hän muutti Yhdysvaltoihin vuonna 2000 opiskellakseen Stan Brakhagen ohjauksessa Coloradon yliopistossa.

Siegfried A. Fruhauf: Mirror Mechanics (2005, Itävalta, 7,5 min.)

Filmin ja videon parissa vuodesta 1993 saakka työskennellyt Fruhauf käsittelee lyhyitä kohtauksia monimutkaisten peilikuvamuunnosten, päällekkäiskuvien, toiston ja muotojen vääristämisen keinoin. Jürgen Gruberin painostava, feedback-ääniä elektroniikkaan yhdistävä ääniraita sopii kuvaan oivallisesti.

Avantoscope 1 esitetään Kiasma-teatterissa perjantaina 18. marraskuuta klo 14.00.

 

Avantoscope 2

Peter Tscherkassky: Instructions for a Light and Sound Machine (2005, Itävalta, 17 min.)

Wieniläissyntyinen Tscherkassky purkaa ja kokoaa italowesterneistä peräisin olevia jaksoja luoden ja rikkoen kinemaattisia jännitteitä. Tscherkassky on tehnyt kokeiluja filmimateriaalin parissa jo yli kahden vuosikymmenen ajan, ja hänen teoksensa Outer Space vuodelta 1999 voitti lukuisia palkintoja ympäri maailmaa.

Max Hattler: Collision (2005, Iso-Britannia, 2,5 min.)

Lontoon Royal College of Artissa opiskeleva Hattler on rakentanut ytimekkään animaationsa yhdistelemällä ja sulauttamalla toisiinsa eri maiden lippujen kuvioita ja värejä.

Michaela Schwentner: Tester (2005, Itävalta, 5,5 min.)

Linzin Kunstuniversitätissä opettava Schwentner on työskennellyt niin galleria-, konserttisali- kuin klubiympäristöissä. Uusimmassa työssään hän muovannut Radian-yhtyeen (Avanto 2003) musiikista abstraktin musiikkivideon, joka koostuu ilmiasuaan muuttavista neliön ja suorakaiteen muotoisista ikkunoista.

Pekka Sassi: Bird (2004, Suomi, 2,5 min.)

Pekka Sassi on Avannon vakiotekijöitä ja Helsingin kokeellisen elokuvan kentän keskeisiä hahmoja. Sassin runsaaseen tuotantoon kuuluu sekä filmi-, video- että installaatioteoksia. Tässä työssä Sassi käyttää mm. silmukoita ja päällekkäiskuvia, jotka yhdistyvät vaikuttavaan elektroniseen ääniraitaan.

Carsten Nicolai: Spray (2005, Itävalta, 8 min.)

Berliinissä vaikuttava Nicolai on yksi Raster-Noton -levymerkin perustajista. Hän tutkii töissään usein mikroinformaation virtoja. Alunperin hänen samannimisen installaationsa osana ollut Spray sisältää viitteitä tiedustelutoimintaan ja Stealth-pommikoneisiin.

Chris Coleman: Modern Times (2004, Yhdysvallat, 3 min.)

Colemanin Chaplin-tulkinta käyttää virastojen suosimaa ensiapuoppaiden latteaa graafista ilmaisua käsitellessään teollistuneiden yhteiskuntien ongelmia 2000-luvun näkökulmasta. Infotainmentin ja ympärivuorokautisen valvonnan ajan hämmennys ja ahdistus kuvataan teoksessa koruttomasti.

Louise Bourque: L`Eclat du Mal (2005, Kanada, 6 min.)

Bostonissa asuvan kanadanranskalaisen Bourquen työt ovat vahvan henkilökohtaisia, käsityönä tehtyjä teoksia, joissa usein yhdistellään ja muokataan vanhoja kotielokuvia, "found footage"-materiaalia sekä itse kuvattua filmiä.

James Holcombe: Harrow Substation (2005, Iso-Britannia, 3,5 min.)

Teoksensa johdonmukaisesti Super 8 -filmille kuvaava ja käsin kehittämistä työpajoissaan opettava Holcombe vaikuttaa Lontoon No.w.here Film Production Centressä. Tässä 16 millimetrin filmille suurennetussa teoksessaan hän tarkastelee muuntoasemaa kineettisen pysäytyskuvatekniikkansa avulla. Ääniraidalla kuullaan Wasp-syntetisaattoria.

Dirk de Bruyn: 2nd Hand Cinema (2004, Australia, 6 min.)

Dirk de Bruyn on työskennellyt kokeellisen elokuvan parissa jo 30 vuoden ajan ja hän kuului mm. Melbourne Super 8 Film Groupiin. Tässä teoksessa hän ylistää elokuvallista roskaa ja ylijäämää, kuten pois heitettyjä filmejä ja ääniraidan palasia, joita yhdistellään naarmuttamalla, piirtämällä sekä leimaisimia ja elintarvikevärejä käyttämällä tuotettuun animaatioon.

Avantoscope 2 esitetään Kiasma-teatterissa lauantaina 19. marraskuuta klo 19.00.

 

Avantoscope 3

Frédérique Devaux: K [Desert] (2004, Ranska, 5 min.)

Devaux'n elokuville on tyypillistä filmimateriaalin – niin 8-, 16- kuin 35-millimetrisenkin – manipulointi. Hän työstää sitä käsityömetodein, kuten piirtämällä, liimaamalla ja ompelemalla, ja jalostaa näin saatuja tuloksia edelleen tarkkapiirtoisen optisen printtauksen keinoin.

Dariusz Krzeczek: Luukkaankangas (2004, Itävalta, 7 min.)

Kahdestatoistatuhannesta Tiehallinnon webcam-kuvasta muodostuva näkymä eräästä maantienpätkästä muuntuu ajan tiivistyessä ja valo-olosuhteiden ja säätilojen eläessä omaa elämäänsä.

Kirsten Winter & Gerd Gockell: Restored Weekend (2004, Saksa/Sveitsi, 5 min.)

"Uudelleen löydetty" visuaalinen rinnakkaisteos Walter Ruttmannin äänikollaasille Weekend vuodelta 1930 (Avanto 2004, "Film Without Film"-esityksessä).

Chris Kennedy: 4x8x3 (2004, Kanada, 3 min.)

Toronton Images-festivaalin tukipilari Kennedy käyttää elokuvassaan 16-millisellä projisoinnilla toistettua puolittamatonta Standard 8 -filmiä. Tulos: nelikuvainen multielokuva.

Shon Kim: Latent Sorrow (2005, Yhdysvallat, 3,5 min.)

Animoitu, abstraktiota sekä hahmo- ja juonielementtejä yhdistävä teos, jonka ilmaisussa on oma makaaberi sävynsä...

Matt Hulse: Replay (2005, Iso-Britannia, 9 min.)

Brittitaiteilija Hulse teki episodimaisen matkakuvauksensa Super 8 -kameralla ja kasettinauhurilla Wienin ja Dresdenin kaduilla. Rotterdamin elokuvafestivaalin tilaustyö, joka on tehty David Shean ääniraitaan.

Ian Helliwell: Get Set (2005, Iso-Britannia, 3,5 min.)

Musteella ja Letraset-kuvioilla Super 8 -filmille tehty animaatio. Yli kolmen vuoden aikana vähitellen valmistuneen työn ääniraidalla kuullaan mm. kotitekoisia elektronisia äänigeneraattoreita ja improvisointia lelu-uruilla.

Augustin Gimel: Le Postulat d`Euclide (2004, Saksa, 10 min.)

Pariisissa asuvan Gimelin elokuville ovat tyypillisiä vahva tekninen toteutus sekä filmi- ja videotekniikoiden luonteva yhteensovittaminen.

Tina Frank: Chronomops (2004, Itävalta, 2 min.)

Abstrakti, värikkäiden ja jatkuvassa liikkeessä olevien palkkien ja viivojen muodostama hehkuva maisema, jonka taustalla soi General Magicin musiikki. Video on toteutukseltaan tarkkakätistä jälkeä ja ihailtavan ytimekäs.

Witkacy: Kuleshov`s Cabinet (2005, Kanada, 5 min.)

Allan Brown (eli Witkacy) on luonut teoksensa editoimalla rytmikkäästi yhteen materiaalia neljästä kierrättämästään found footage -lähteestä ja yhdistelemällä saumattomasti niiden ääntä ja kuvaa keskenään. Elokuvan nimi viittaa Lev Kulešoviin, jonka teorian mukaan katsoja yhdistää ja antaa merkityksen peräkkäin esitetyille kuville, vaikka niillä ei olisikaan todellista yhteyttä toisiinsa.

Avantoscope 3 esitetään Kiasma-teatterissa sunnuntaina 20. marraskuuta klo 15.00.

Avantoscope-esitysten kuratointi ja teosesittelyt: Ian Helliwell

Augustin Gimel: Le Postulat d`Euclide
Tina Frank: Chronomops
Witkacy: Kuleshov`s Cabinet
Liput & tapahtumapaikat | Postituslista | Töihin festivaalille? | Järjestäjät | Pressi & akkreditaatiot | Kauppa | Edelliset Avanto-festivaalit
Kiasma-teatteri Suomen elokuva-arkisto Galleria Huuto MUU Galleria Ateneumin taidemuseo Kuvataideakatemia UMO Jazz House Gloria Porin lastenkulttuurikeskus LG TNT Scandic Radio Helsinki Laitilan Kukko Hostel Erottajanpuisto Kierrätyskeskus Kuusakoski Voima Muoto AVEK Taiteen keskustoimikunta Opetusministeriö Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Mondriaan Foundation Goethe-institut ESEK Hollannin suurlähetystö - The Netherlands Embassy in Finland Art.Austria Nordisk kulturfond Finsk-norsk kulturinstitutt